Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Painoa viestintäministerin salkkuun

Taisteluparit.
Kilpakumppanit. Blogisarjassa seurataan samoista paikoista taistelevien ehdokkaiden vaalitaistoa.

Kilpakumppanit. Blogisarjassa seurataan samoista paikoista taistelevien ehdokkaiden vaalitaistoa.

14.4.2011

Jyrki Kasvi

Parlamentarismin ideana on jakaa valta niin pieniin osiin, ettei kukaan pysty yksin tekemään paljon vahinkoa. Kukaan ei vastaavasti pysty yksin tekemään kovin paljon hyvääkään. Siksi yhteistyö ja verkostoituminen on niin keskeinen osa suomalaista politiikkaa.

Tietoyhteiskuntapolitiikka on hyvä esimerkki puoluerajat ylittävän yhteistyön välttämättömyydestä. Kuten Petteri Järvinen toteaa, toivottavasti seuraavaan eduskuntaan valitaan riittävästi alaa tuntevia ihmisiä. Yksi kansanedustaja, edes yksi puolue ei riitä.

Poliittiseen debattiin suomalaisen tietoyhteiskunnan tulevaisuudesta tarvitaan eri mieltä olevia kansanedustajia eri puolueista. Istuntosali ei saa olla tyhjä, kun viestintäministeri esittelee asioitaan.

Etenkin hallituspuolueilla on oltava yhteinen käsitys tietoyhteiskuntapolitiikan merkityksestä. Muuten tietoyhteiskunta-asioita ei pystytä kokoamaan yhden ministerin, esimerkiksi viestintä- ja tietoyhteiskuntaministerin salkkuun.

Nyt tietoyhteiskunta-asiat ovat hajallaan eri ministeriöissä, eikä kukaan hallitse kokonaisuutta. Valtionhallinnon tehoton ja kallis IT-kaaos johtuu hyvin pitkälle nimenomaan siitä, että jokainen ministeriö on päättänyt itsenäisesti omista IT-hankkeistaan.

Tietoyhteiskunnan ja tietohallinnon merkityksen on näyttävä myös lakien ja budjetin valmistelusta vastaavien virkamiesten asemassa. Yritysmaailmassa IT-johtajat istuvat yritysten johtoryhmissä, myös valtion IT-johtajan tulisi olla ministeriössään vähintään ylijohtajan asemassa. Nykyisin IT-johtaja hallitsee vain murto-osaa valtion IT-määrärahoista.

Teknologian kehitys muuttaa tällä hetkellä yhteiskunnan rakenteita enemmän kuin poliittiset päätökset. Äänestäjien kannattaa ensi sunnuntaihin mennessä etsiä oman puolueensa ehdokkaista se, jolla on parhaat edellytykset ohjata tätä muutosta. Jokaiseen puolueeseen tarvitaan tieto- ja viestintäalan tuntemusta ja näkemystä sen vaikutuksista yhteiskunnan kehitykseen.

Kirjoittaja on kansanedustaja ja vihreiden ehdokas ensi kevään eduskuntavaaleissa.

Viite