Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Pakka sekaisin

28.8.2012

Niemeläinen

Siinä hujahti taas yksi kesä henkisessä laiturinnokassa – mitä nyt pistäysin pikimmiltäni Hauholla (nyk. Suur-Hämeenlinnassa) Muurikki-tädin jokavuotisilla 60-vuotispäivillä ja sielläkin lähinnä siksi, että täti tapaa tarjota erinomaista kantahämäläistä perinneruokaa paakkua, johon hän osaa hauduttaa aivan ainutlaatuisen sitkon.

Juhlat sujuivat muuten rauhallisesti; tosin Feetu-setä onnistui jälleen sahtipäissään kaatamaan Wartburginsa katolleen Hevosenpierettämänmäen shikaanissa, mutta hänkin pääsi tarkastuksen jälkeen takaisin avohoitoon.

Politiikka sen sijaan näyttää kovaa kyytiä etääntyvän reaalimaailmasta. Tämä johtuu osittain reaalimaailman hajoamisesta keskenään ristiriitaisiin kehityskulkuihin ja osittain siitä, että Jyrki Kataisen aatteellisesti ylileveä hallitus vaikeuttaa reaalimaailman hahmottamista vielä entisestäänkin kriisipaniikissa kohuotsikoita suoltavan median suosiollisella myötävaikutuksella.

Maailmanloppu on koko ajan tulossa, vaikka työttömyysaste oli heinäkuussa täsmälleen sama kuin vuotta aikaisemmin ja vaikka Suomi on hoitanut taloutensa euromaista parhaiten. Yhdet ennusteet povaavat taantumaa, toiset taas kasvua ja työllisyyden kohenemista.

Euron hajoamiseen pitää varautua, mutta siitä ei saa puhua, jotteivät markkinavoimat hermostuisi. Nokia on moneen kertaan myyty ja julistettu konkurssiin, mutta yhtiön pörssikurssi näyttääkin yllättäen olevan reippaassa nousussa.

Hyvät uutiset eivät ole uutisia. Jos tänään jotain positiivista olisikin näkyvissä, sitä on tulkittava niin, että huomenna tilanne kääntyy huonommaksi. Onko ihme, että suomalaiset uskovat omaan talouteensa vankemmin kuin valtion?

Vajaan kahden kuukauden kuluttua pidettäviin kuntavaaleihin seilataan teemoilla, joilla ei ole paikallisdemokratian kanssa mitään tekemistä. Euron kriisillä ratsastavat perussuomalaiset on jo julistettu vaalien voittajiksi huolimatta siitä, että puolueen kannatus on eduskuntavaaleista romahtanut.

Kokoomus on ajelehtimassa kohti vaalitappiota taitamattomalla politiikallaan – demarit ovat jo voittaneet väittelyn vanhusten hoitajamitoituksesta, vaikka se ei peruspalveluministeri Guzenina-Richardsonin esittämällä tavalla toteutuisikaan.

Kuntauudistuksesta ei tule kuntavaaliteemaa millään ilveellä. Hallituksen pakka on täysin sekaisin. Eroavan kansliapäällikön Kari Välimäen (sd) esittämä malli sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä on saanut kannatusta ainoastaan oppositiolta. Kaikki viittaa siihen, että malli haudataan hiljaisuudessa, ja kohta perustetaan uusi työryhmä tai asetetaan selvityshenkilö.

Selvityshenkilöt ovat nykyään paljon vartijoina. Pääkaupunkiseudun tulevaa hallintomallia selvittämään on asetettu peräti kuusi selvityshenkilöä. Ennustanpa, että kun kaupunkien yhdistäminen ei onnistu, seudulle perustetaan uusi hallinnon taso seutuvaltuustoineen ja seutuhallituksineen, ja sotku sen kuin sotkeutuu.

Politiikan syksy alkaa yhä etäämpänä kansalaisten arjesta.

Kirjoittaja on vihreitä sympatisoiva veteraanivaikuttaja, joka käyttää asemansa vuoksi nimimerkkiä.

Viite