Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Pallo ja pullo vaarassa

29.11.2012

Lasse Leipola

Elämä olisi aika tylsää ilman olutta ja jalkapalloa. Aktiivisten harrastajien riemuksi Suomeen on vähitellen juurtumassa myös molempiin liittyvää kulttuuria. Ongelmitta tämä ei tietenkään suju.

Palloliittoa on haukuttu jalkapallokatsomoissa kulttuurintappajaksi. Kannatuslakanoiden eli tifojen kieltäminen maajoukkueen otteluissa kärjisti tunnelmat vuosi sitten äärimmilleen. Seurauksena oli poliisirynnäkön aiheuttama kaaos katsomossa.

Vaikka tilanne on hieman rauhoittunut tänä vuonna, verottaa kotimaisen jalkapallokulttuurin kehitystä Palloliiton kiihkeä sakotuskäytäntö sekä ylilyönnit kannattajien käytöksessä ja heidän kohtelussaan.

Mallastuotteita uhkaava kulttuurimurha taas on tapahtumassa ruokakaupoissa. 2000-luvulla markettien olutvalikoimat ovat nousseet hyvälle tasolle. Samalla erikoisoluiden myynti on lähtenyt kasvuun.

Myös kauppiaat ovat havainneet, että moni on valmis maksamaan oluestaan enemmän kuin minimin. Nyt erikoisoluilla on alettu mitata kuluttajien maksuvalmiutta.

Monessa kaupassa laadukkaan brittialepullon hinta on noussut alle neljästä eurosta yli viiteen. Yhden tuollaisen pullon hinnalla saa siis jopa kuusi tölkkiä halpaa bulkkiolutta. Viini-lehden keväisen Oluelle-liitteen mukaan erikoisoluiden suurilla katteilla rahoitetaankin sisäänheittotuotteina käytettävän bulkkioluen tarjouskauppaa.

Kaupat siis verottavat olutharrastajaa tukeakseen litkuun tyytyvien juopottelua. Missä ovat sakottajat silloin, kuin niitä tarvitaan?

Kirjoittaja on Vihreän Langan verkkotoimittaja.

Viite