Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Pankki meni, velka jäi

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
Opiksi lapsille! Tässä vertauskuvallisessa esityksessä joulupukki on ikään kuin pankki, jonka kulkua me kaikki voimme omilla rahoillamme auttaa.Juha Peurala

Opiksi lapsille! Tässä vertauskuvallisessa esityksessä joulupukki on ikään kuin pankki, jonka kulkua me kaikki voimme omilla rahoillamme auttaa.

24.11.2010

Eno

Lainat eivät katoa minnekään, vaikka pankki menisi konkurssiin.

Nimimerkki ”Pienet velat, mutta kuitenkinJos pankki menee nurin, valtio korvaa talletussuojan ansiosta tallettajien säästöt kyseisessä pankissa 50 000 euroon asti. Ylimenevät varat jäävät tallettajan tappioksi. Mitäpä tapahtuu lainanottajille? Jos pankki, josta minulla on 100 000 euroa asuntolainaa, menisi konkkaan, saisinko nämä luotot kerralla anteeksi ja olisin velaton, vai perisikö joku taho, esimerkiksi valtio nämä lainasaatavat?

Eno vastaa: Jos veloistaan pääsisi noin helposti, tässäkin maassa olisi näkynyt aika toisenlaisia naamoja viime laman aikaan, kun pankkeja kaatui oikealta ja vasemmalta.

Tosiasiassa lainat ovat konkurssiin menneen pankin realisoitavissa olevaa omaisuutta siinä missä konttorikiinteistöt ja se hassu riippuvia rautakuulia sisältävä lelu johtajan pöydällä.

Pankin antamat lainat myydään tai jaetaan eteenpäin toisille pankeille. Näin kävi muun muassa 1990-luvulla kaatuneiden pankkien lainoille.

Lainat siirtyvät sellaisinaan uudelle omistajalle. Eli lainan ehdot eivät muutu – enintään jos korko on sidottu konkurssiin menneen pankin prime-korkoon, se saattaa vaihtua uuden isäntäpankin vastaavaan korkoon.

Velka ei häviä itsestään. Sen voisi muistaa naapurini Makkos-Oskari, joka on vieläkin pystyssä minulle ainakin neljänneksen moottorisahan hinnasta. Eikä auta sekään, että valuutta on ehtinyt välillä vaihtua.

Viite