Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Parempi kuin Facebook?

21.5.2010

Jukka Vahti

Vihreiden puoluekokous aloittaa tänä viikonloppuna puoluekokousten putken. Lähiviikkoina kokouksensa pitävät vihreiden lisäksi isot puolueet sdp, keskusta ja kokoomus. Kun kokoukset on pidetty, meille on esitelty paitsi tukku toinen toistaan terävämpiä puoluepoliittisia julistuksia myös ehdokas maan seuraavaksi pääministeriksi.

Muodollisesti puoluekokoukset ovat puolueiden ylin päättävä elin, mutta käytännössä ne ovat paljon enemmän.

Tänä vuonna kokouksissa esitetyt avaukset ja niissä hyväksytyt ohjelmat sinetöivät sen, millaisilla aseilla puolueet taistelevat ensi vuoden eduskuntavaaleissa. Samalla puoluekokoukset ovat oiva keino hankkia näkyvyyttä.

Onnistunut puoluekokous sisältää myyvän pop-kappaleen tavoin sopivasti uutiskynnyksen ylittäviä koukkuja, joihin media, ja sitä kautta yleisö, voi tarttua.

Uudenlaista merkitystä puolueväen kohtaamiselle tuo se, että osa näkyvästä poliittisesta toiminnasta on jo tovi sitten siirtynyt perinteisestä mediasta ja tupailloista sosiaalisen median palveluihin, kuten blogeihin ja Facebookiin.

Puolueet tukeutuvat niiden käyttöön tulevissa vaalikampanjoissaan enemmän kuin koskaan ennen, kuten käy ilmi uutisjutustamme.

Vuoden vaihteessa ilmestyneessä kirjassa Puolueiden tulevaisuus tietoyhteiskunnan tutkija Kari A. Hintikka kertoo, että eri arvioiden mukaan 2030- ja 2040-luvuilla lähes kaikki inhimillinen toiminta on enemmän tai vähemmän nettivälitteistä, niin siis myös politiikka. Tänä keväänä puolueet ovat hyödyntäneet verkkoa näkyvästi poliittisten ohjelmiensa valmistelussa.

Ihmisten kohtaamisen, ryhmähengen nostattamisen ja verkostoitumisen tarvetta nettipolitikointi ei kuitenkaan vähennä, päin vastoin. Siksi puoluekokoukset ainakin jossain muodossa ovat vastedes entistä tärkeämpiä tapahtumia.

Kasvokkain tapaamista ei niin vain korvata.

 

Kirjoittaja on Vihreän Langan vs. toimituspäällikkö.

Viite