Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Parempi leipä pakkasessa

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
Leipää ja sirkushuveja. Pakastimen ja pehmolelu-catcherin yhdistelmä sopii erityisesti niille, joilla on aikaa pohtia, paljonko sähköä kuluu jokaisella pakastimen avauksella.Juha Peurala

Leipää ja sirkushuveja. Pakastimen ja pehmolelu-catcherin yhdistelmä sopii erityisesti niille, joilla on aikaa pohtia, paljonko sähköä kuluu jokaisella pakastimen avauksella.

13.9.2013

Eno

Ekologinen leivänsyönti on taitolaji.

Nimimerkki ”Olenko taas oikeassa?” kysyy: Meillä on kaikki leivät pakastimessa, emmekä heitä koskaan leipää roskiin. Sulatamme niitä vain syönnin mukaan. Anopin mukaan pakastimen availu tuhlaa energiaa. Hän ei laita leipiään pakkaseen, mutta heittää paljon kuivuneita leipiä roskiin. Kumpi on ekotehokkaampaa: pakastaa ja sulattaa vai  jättää pakastamatta ja heittää osa roskiin? Sulatan leivän mikrossa, pari palaa vie puoli minuuttia täydellä teholla.

Eno vastaa:  Hankala kysymys, kun siihen liittyy tämä anoppi-puoli. Vaikka kerron oikean vastauksen, väittelette tästä asiasta hamaan tulevaisuuteen. Saat kyllä viimeisen sanan, jos elät anoppiasi pidempään.

Mutta jos tarkastellaan ongelmaa irrallaan anoppi-aspektista, vastaus voidaan siis antaa.  Sitä varten joudun kuitenkin tekemään laskelmien vuoksi erilaisia oletuksia ja yksinkertaistuksia.

Tarkastellaanpa kuukauden ajanjaksoa ja vertailun vuoksi vain kahta henkilöä, sinua ja anoppia. Kuukauden aikana syötte ehkä neljä kiloa leipää. Tämän lisäksi anoppisi heittää, sanotaanko kilon, leipää roskikseen. Lisäksi teillä molemmilla on muutenkin pakastin, eli et ole ostanut laitetta vain leipiäsi varten ja anoppisi pärjää ilman.

Leipäkilon sulattaminen mikrossa vaatii ehkä viisi minuuttia täydellä teholla – tämä on laskennallinen arvo, todellisuudessa lämmität siis pari palaa kerrallaan. Energiaa tällainen syö 0,1 kWh, kuukaudessa 0,4 kWh.

Jos käytät uusiutuvilla tuotettua sähköä, tästä ei synny päästöjä. Laskelman vuoksi voisi kuitenkin käyttää Suomen sähkönhankinnan keskimääräistä päästökerrointa, joka on 210 kiloa hiilidioksidia megawattituntia kohden.

Mikrottamisesi tuottaa näin laskien 84 grammaa hiilidioksidipäästöjä per kuukausi. Jos ottaisit tarvittavan leipämäärän sulamaan edellisenä iltana, et tuottaisi tätäkään päästöä. Jääkaapissa sulattaminen olisi kaikista ekologisinta.

Pakastimen oven avaaminen leipäpalojen ottamista varten pari kertaa päivässä ei lisää merkittävästi laitteen energiankulutusta. Merkittävämpää on se, jos oakastin on lähellä lämmönlähdettä.

Kaiken kaikkiaan leivänsäilytystapasi ei tuota paljon päästöjä. Kun anoppisi heittää leivän roskikseen, hän tuottaa leivän hiilijalanjäljellisen verran ylimääräisiä päästöjä. Kiloa kohti tämä vaihtelee 1000-1400 gramman verran.

Olet siis voittaja! Vaihda vielä ekosähköön, jollet ole sitä jo tehnyt – ihan anopin kiusaksi. Voit myös opastaa anoppisi ruokahävikin vähentämisessä neuvovalle Saa syödä! -sivuille.  Tai vihjailla että Kekkonenkin söi aina leipänsä kuivana.

Kysy mitä vain, Eno tietää vastauksen!

Viite