Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Perinteisen poppiksen puolesta!

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
Popcornit rauhan puolesta! Lähi-idän pommittaminen jyvillä ja öljyllä muuttaisi vihamieliset kansat nopeasti drive-in teatterissa Ylpeyttä ja ennakkoluuloa tuijottaviksi ja popcornia mutustaviksi käsitettäviksi ihmisiksi. Juha Peurala

Popcornit rauhan puolesta! Lähi-idän pommittaminen jyvillä ja öljyllä muuttaisi vihamieliset kansat nopeasti drive-in teatterissa Ylpeyttä ja ennakkoluuloa tuijottaviksi ja popcornia mutustaviksi käsitettäviksi ihmisiksi.

13.10.2014

Eno

Kattilassa tehty popcorn on ekoisaa.

Nimimerkki ”Poppikset esiin ” kysyy: Mikä on ekologisin tapa syödä popcornia: kattilassa jyvistä itse tekeminen, mikroaaltouunipoppikset vai valmiina ostetut?

Eno vastaa: Popcorn, Amerikan ihme! Jo muinaiset alkuperäisamerikkalaiset kokoontuivat mieluusti preerian reunan kukkulalle rouskuttelemaan paukkumaissia ja katselemaan, kuinka naapuriheimon luiskaotsat yrittivät saada puhvelia nurin.

Popcorn on yllättävän terveellistä ruokaa, sillä se on naksuosaston ainoita täysjyvätuotteita. Tosin saa siitäkin nopeasti ja helposti epäterveellistä kaatamalla joukkoon runsaasti suolaa ja rasvaa. Terveellisyysasteikolla kotona kattilassa tehty, maltillisesti suolattu poppis on parasta.

Eri popcornien ympäristöystävällisyyden vertailu ei ole helppoa. Sitä varten pitää tarkastella ainakin popcornin valmistusta, kuljetusta ja pakkausta, jos tuotteet muuten oletetaan samanlaisiksi – Suomeen tuoduista maissinjyvistä valmistetuiksi tai pakatuiksi.

Popcornien valmistaminen sähköliedellä kattilassa vie energiaa noin 0,08 kilowattituntia. Mikroaaltouunipoppikset ovat vain hiukan vähäenergisempiä, valmistukseen kuluu noin 0,07 kilowattia. Hiilidioksidipäästöt ratkaisee lopulta sähkösopimuksesi.

Kaupan valmis popcorn on luultavasti valmistettu suuressa erässä energiatehokkaasti. Sen sijaan valmis popcorn on matkannut todennäköisesti rekalla maan halki. Valmis poppis vie moninkertaisesti tilaaa maissinjyviin tai mikropopcorneihin verrattuna.

Pakkauksien suhteen voiton vievät maissinjyvät. Mikropoppikset on pakattu pusseihin ja pussit vielä yleensä kolmen pussin laatikkoon. Valmiilla poppiksilla pakkauksen koon ja sisällön määrän suhde on huono. Yhdestä jyväpussista saa ainakin viiden valmispoppispussin sisällöt.

Lopulta ekologisin tapa tehdä poppiksia on myös se terveellisin eli paahtamalla itse jyvistä. Toiseksi ekologisin on luultavasti valmiit popcornit ja perää pitävät mikropoppikset, jotka ovat myös todennäköisesti epäterveellisimpiä, mikäli maltat pitää suolakättä kurissa kattilapopcorneja tehdessäsi.

Kai muuten olet tietoinen siitä, että tällä ekologisella valinnalla et pelasta maapalloa? Eikä se riitä viherpesuksi. Et siis voi lentää Thaikkuihin vain siksi, että teet aina poppikset itse.

Viite