Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Piikkimuistojen jäljillä

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
Kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Jatkossa rokotekortti tatuoidaan lapsen peppuun ensimmäisen rokotteen yhteydessä. Tatuointi on myös backup-järjestelmä, jos 85 miljardia euroa maksanut terveydenhuollon atk-järjestelmä pettää.Juha Peurala

Kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Jatkossa rokotekortti tatuoidaan lapsen peppuun ensimmäisen rokotteen yhteydessä. Tatuointi on myös backup-järjestelmä, jos 85 miljardia euroa maksanut terveydenhuollon atk-järjestelmä pettää.

24.2.2014

Eno

Rokotustiedot ovat toistaiseksi vaivan takana.

Nimimerkki ”Tautinen ongelma” kysyy: Mistä ihmeestä saan tiedon, mitä rokotteita olen joskus saanut ja ovatko ne vielä voimassa? Olen joskus omistanut jonkin rokotuskortin… Missähän se on nyt?

Eno vastaa: Kun ihminen täyttää 18 vuotta, hänen eteensä tulee yllättävä asia: aikuisuus. Siihen kuuluu omasta terveydestä huolehtiminen. Rokotukset ovat neuvolassa ja koulussa hoituneet organisaation toimesta, mutta täysi-ikäisenä ne ovat omalla vastuulla. Eli rokotuskortti täytyy pitää tallessa!

Jos rokotuskorttisi – viralliselta nimeltään terveyskortti – on hukkunut, olet visaisen tehtävän edessä. Rokotustietosi ovat todennäköisesti tallessa, mutta ne voivat olla hyvinkin hajallaan maailman tuulissa. Jos vanhempasi elävät, kysy heiltä, saitko kaikki rokotukset lapsena. Se auttaa jo paljon.

Vaikka olisit unohtanut rokotuskorttisi paikan, saatat vielä muistaa muutamia keskeisiä perusasioita itsestäsi, kuten iän, sukupuolen, kävitkö armeijan tai oletko ollut raskaana. Nämä tiedot kun syötät Ylen laatimaan näppärään nettipalveluun ja painat klik, saat tiedon mitä rokotuksia sinun olisi pitänyt saada. Sivu löytyy googlaamalla: ”Tiedätkö, mitä rokotteita olet saanut?”

Jos et tiedä lapsuutesi rokotuksista, olet isomman savotan edessä. Joudut kyselemään tietojasi lapsuuden kotikuntasi terveyskeskuksista. Ne on kyllä kirjattu ylös. Jos olet saanut rokotteita esimerkiksi työterveyshuollossa yksityisellä terveysasemalla, voit joutua vielä suuremman salapoliisityön eteen. Eli millä lääkärifirmalla työterveydenhuoltosi olikaan vuonna 2005?

Tulevaisuudessa kansalaisen pitäisi saada rokotustietonsa Kansallisen terveysarkiston eli Kanta-arkiston kautta. Jo nyt rokotustietoja kootaan terveyskeskuksista valtakunnalliseen rokotusrekisteriin. Toistaiseksi tiedot ovat kuitenkin vain osin kattavia – kaikista kunnista ei ole saatu yhtenäisten vaatimusten mukaisia tietoja.

Jatkossa systeemin pitäisi sisältää myös yksityisellä puolella annetut rokotteet. Jos tänään uusit rokotteesi, ehkä seuraavalla uusintakierroksella viiden tai kymmenen vuoden päästä voit tarkistaa tietosi helposti itse.

Älä muuten anna rokotuskortin hukkumisen estää rokotusten uusimista! Voimassaolevan rokotteenkin voi uusia. Tästä voi saada paikallisen ihoreaktion, mutta se on pieni vaiva verrattuna itse tautiin.

Toivoisin viranomaisilta palvelua, jossa rokotuskorttinsa vanhat tiedot voisi syöttää siihen tulevaan järjestelmään. Sitten kortin katoaminen ei olisi niin hankala juttu. Voisivat myös kehittää rokotteen, joka auttaa muistamaan, minne sen kortin lykkäsin.

Kysy mitä vain, Eno tietää vastauksen!

Viite