Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Pottu on paras!

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
Tiedostava ateria. Askartele itsellesi uuden lautasmallin mukainen astia: keskivertoateriassa on 50 % huolta luonnosta, 25 % epäreiluutta ja 25 % mahdollista terveyshaittaa.Juha Peurala

Tiedostava ateria. Askartele itsellesi uuden lautasmallin mukainen astia: keskivertoateriassa on 50 % huolta luonnosta, 25 % epäreiluutta ja 25 % mahdollista terveyshaittaa.

5.2.2012

Eno

Luontoystävällisin lisuke löytyy läheltä.

Nimimerkki ”Eko Gurmantti” kysyy: Mitä lisukkeeksi ruualle? Riisiä, pastaa, perunaa, kuskusta vai salaattia? Tai peräti kvinoaa? Laita eno hyvä lisukkeet ekologiseen paremmuusjärjestykseen.

Eno vastaa: ”Peruna on ruokaa ja muu on muuta”, sanoi äitimuori aina. Armas äitini ei ylistänyt pottua suotta, sillä se on ekologisin lisuke. Vielä ekologisemmaksi ateria tulee, kun sen lisäksi tarjoaa vain sananlaskuja, kuten äitimuorilla oli kiireisimpinä päivinään tapana.

Riisi on ympäristön kannalta pahin lisuke, sillä sen viljelyssä tarvitaan runsaasti vettä. Riisialtaissa tapahtuu mädäntymistä, joka suitsuttaa ilmakehään metaania.

Vehnäpohjaiset lisukkeet kuten pasta, kuskus ja bulgur ovat lähempänä pottua kuin riisiä. Tosin etenkin pastan kohdalla tuotteen jalostusvaihe lisää päästöjä.

Kvinoan päästöjä ei ole vielä tutkittu, mutta ei se mikään riisi ole.

Salaatin ekologisuus riippuu täysin siitä, mistä aineksista sen kokoaa. Laitoskeittiöiden salaatti, jossa on lantturaastetta ja pari puolukkaa, on erittäin ekologinen vaihtoehto. Varsinainen Tuomion Salaatti on taas koottu kasvihuoneessa kasvatetuista salaatista, tomaateista ja kurkusta. Ehkä vähän juustoakin on mukana.

Yleisesti ottaen kannattaa suosia lähellä tuotettuja lisukkeita, joiden kasvatuksessa ei ole käytetty myrkkyjä. Suomeksi sanoen: syö kotimaista luomua.

Päästöjä saa pienemmäksi suosimalla lisukkeen kypsennyksessä mikroaaltouunia aina kun se on mahdollista. Eikä kannata lähteä hakemaan unohtunutta riisipakettia autolla viiden kilometrin päästä kaupasta. Jos siis haluaa pelastaa planeetan.

Mutta oikeastaan lisukekysymyksellä ei kannata pilata yö- uniaan. Pääruoka on älyttömän paljon merkittävämpi ekologinen valinta. Naudanlihapihvi perunalla on monta kertaa epäekologisempi ateria kuin kasvispihvi riisillä.

Kannattaakin nostaa nenä pois perunamuusista ja katsoa laajemmin niin ruokapöytäänsä kuin elämäntapaansakin.

Kirjoitus on julkaistu alunperin 24. tammikuuta ilmestyneessä Vihreässä Langassa.

Viite