Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Puolustusbudjetti läskissä kunnossa

11.6.2014

Juha Honkonen

Viikon kuumin keskustelunaihe on ollut turvallisuuspolitiikka. Ensin sitä puitiin Jämsässä vihreiden puoluekokouksessa ja heti perään Naantalissa presidentin seminaarissa. Aiheesta tulee myös yksi eduskuntavaalien pääteemoista.

Varsinkin moni kokoomuslainen on alkanut vaatia lisäystä puolustusbudjettiin, vaikka se oli ainoa momentti, jota ei kehysriihessä leikattu. Aseet menevät hyvinvoinnin edelle.

Kun vaalit lähestyvät, tulette törmäämään vertailuihin, joissa armeijan menot vaikuttavat Suomessa muita maita pienemmiltä. Varoitan: ne luvut eivät kerro totuutta.

Lehdissä on viime aikoina toitotettu, että Ruotsin puolustusbudjetti on kasvanut kaksinkertaiseksi Suomeen nähden. Länsinaapurissa on kuitenkin siirrytty palkka-armeijaan, kun taas oman maamme menoihin pitäisi lisätä asevelvollisuudesta koituvat kustannukset.

Kun huomioidaan, että intti vie lähes puolelta ikäluokasta pahimmillaan vuoden pois opiskelulta tai työnteolta, armeijan kokonaiskustannukset ovat noin tuplat budjetoituun nähden. Todellisuudessa Suomen puolustusmenojen osuus bruttokansantulosta on kolmen prosentin luokkaa ja Euroopan huippua.

Veikkaisin, että moni puolue ehdottaa vaalikampanjassaan lisäystä puolustusmenoihin. Sopiihan se, mutta sillä ehdolla, että asevelvollisuudesta luovutaan.

Kultarannan seminaariin kutsutuista poliitikoista suurin osa tuntui kannattavan Nato-jäsenyyttä, vaikka kansasta yhtä suuri osuus on päinvastaista mieltä.

Yritysmaailman ylin johto niin ikään puhuu liittoutumisen puolesta, vaikka juuri yritykset kärsisivät siitä eniten. Kuten Venäjältä on varoiteltu, Natosta olisi taloudellisia vaikutuksia. Kremliä lähellä olevat yhtiöt voivat sulkea hanansa, ja suomalaisbisnesten laajentumisesta itään saattaa tulla tahmeaa.

Eli miettikääpä vielä siellä oikealla.

Ps. Vihreä Lanka ilmestyy paperilla taas 22. elokuuta. Uutisia esimerkiksi minihallitusneuvotteluista saat laiturin nokkaan osoitteesta www.vihrealanka.fi. Mukavaa kesää!

Kirjoittaja on Vihreän Langan päätoimittaja.

Viite