Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Raaka viikko

12.11.2010

Elina Heino

Viime kesän metsäpalot Venäjällä synnyttivät sikäläisittäin hämmästyttävän ilmiön: vapaaehtoiset kansalaiset auttoivat palomiehiä, vieläpä taitavasti organisoiden. Se oli uutta venäläisiltä, joita katsotaan kiinnostavan vain omat asiat.

Palontorjuntaan osallistunut joukko oli hyvintoimeentulevaa väkeä Moskovan liike-elämästä, koulutettuja ihmisiä, jotka ovat oppineet työssään kantamaan vastuuta. Sama vauras kaupunkilaisluokka yllätti venäläiset suojelemalla Moskovan lähellä sijaitsevaa Himkin metsää, jonka läpi aiotaan rakentaa moottoritie.

Suojelukiista on kestänyt kolme vuotta, saanut erittäin raakoja piirteitä ja siitä on tullut Venäjän johtajien valtataistelun nappula – silti metsää puolustavien kansalaisten joukko on kaiken aikaa kasvanut. Tästä metsästä ja kesän metsäpaloista povataan alkua Venäjän kansalaisyhteiskunnalle. Siitä voi tulla haaste Venäjän poliittiselle järjestelmälle, jossa valta on monopolisoitu johtajille.

Himkin metsän suojelukiistasta kirjoittanut toimittaja Oleg Kain hakattiin viime viikonloppuna niin pahoin, että hän on vaarassa saada aivovaurion. Maanantaina pahoinpideltiin Himkin metsäkiistasta juttuja tehnyt toimittaja Anatoli Adamtuk.

Keskiviikkona toimittaja Mihail Beketov tuomittiin oikeudessa Himkin pormestarin herjaamisesta. Beketov syytti vuonna 2007 pormestaria autonsa räjäyttämisestä, liittyen toimittajan tutkimuksiin Himkin metsäkiistaan kytkeytyvästä korruptiosta. Beketovin tutkimukset päättyivät siihen, että hänet mukiloitiin puhekyvyttömäksi ja pysyvästi pyörätuolikuntoon vuonna 2008.

Ympäristöliikkeen nousua seuraavien toimittajien pahoinpitelyjä on pidetty osoituksena lehdistönvapauden rapautumisesta Venäjällä. Pelissä on kuitenkin myös kansalaisyhteiskunta, vapaan keskustelun kenttä, joka saa ihmiset ottamaan huomioon hiukan muutakin kuin ikioman kapean etunsa.

Kirjoittaja on Vihreän Langan tuottaja.

Viite