Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Rakkauden manifesti

24.6.2010

Vino

Käyttäjän Vino kuva

My body is a cage that keeps me

From dancing with the one I love

But my mind holds the key


–Arcade Fire

Haluamme kaikille ihmisille oikeuden etsiä rakkautta. Haluamme irti rakenteista, jossa muut määrittelevät kuka saa rakastua. Haluamme Suomen, jossa on yhtä oikein löytää kumppani netistä kuin Ikeasta. On traagista ja väärin, että erilaiset tahot ovat halunneet hillitä rakkauden etsintää.

Jäykkien historiallisten rakenteiden ja sääntöjen paino tuntuu harteillamme edelleen. Jokainen homo kaapissa, jokainen pakkoavioliitto, jokainen seksuaalisuudesta moitittu on liikaa eikä kuulu enää tähän maailmaan.

Vaikka haluamme kaikille oikeuden etsiä rakkautta, emme odota kaikkien sitä edes etsivän. Mikään malli rakkaudesta, rakkaussuhteista tai vaikka pelkästä seksistä ei sovi kaikille sellaisenaan. Ydinperhemalli ei sovi kaikille – eikä vapaa rakkaus. Ihmisten pitää saada itse päättää suhteidensa säännöt, eikä muiden määrittelemää kunnollisuutta tarvitse ottaa annettuna.

Rakkaus on liian tärkeää ja ainutlaatuista ylhäältä annetuille malleille.

Rakkaus ja rehellisyys liitetään toisiinsa. Haluamme liittää myös seksuaalisuuden ja rehellisyyden yhteen. Valmiista malleista luopuminen mahdollistaa rehellisyyden paitsi itselleen myös muille. Esimerkiksi yhden illan suhteet tai avoimet suhteet eivät ole vastuuttomia, kunhan kaikki osapuolet tietävät, mistä on kyse.

Yhteiskuntamme rakentuu vielä aivan liiaksi sen varaan, että on nainen ja on mies. On mies, nainen ja lapsia. Ja jos ei vielä ole lapsia, niin puoli maailmaa niitä odottaa ja yhdessä ollaan siihen asti, kunnes kuolema erottaa.

Maailmamme ei kuitenkaan koostu pelkästään tällaisista pareista. Rakkauden kirjo on laaja: kaikki eivät rakastu vastakkaiseen sukupuoleen, kaikki eivät koe itseään mieheksi tai naiseksi, kaikki suhteet eivät päätykään jommankumman kuolemaan, kaikille ei monogamia sovi.

Ketään ei voi omistaa. Rakkauden määritelmää ei voi omistaa.

Kirkko ja valtio ovat olleet irrotettuina useiden suomalaisten mielissä jo pitkän aikaa. On aika saattaa tämä myös käytäntöön. Kirkon seremoniat ja lailliset muutokset ihmisten parisuhteissa on pidettävä erillään. Kirkko voi tarjota jatkossakin mahtavat puitteet häille - niille keille sellaiset häät sopivat. Seremoniat tulee erottaa laeista.

Valtiovallan ei pidä nähdä avioliitossa sukupuolta. Jokaisella täysi-ikäisellä suomalaisella on oltava oikeus avioliittoon sukupuoleen katsomatta. On absurdia ja väärin, ettei rakastava homopari saa samaa lain suojaa kuin heteropari. Perusteluita järjestelmälle ei ole, vaan kaikki heteroseksuaalisuuden paisuttelu jatkuu vain, koska näin on aina ennenkin ollut.

Merkittävä osa avioliitoista päätyy eroon. Tärkeämpää kuin biologisen vanhemman läsnäolo on se, että lapsen ympärillä on hyväntahtoisia aikuisia. Tarvitsemme uusia tapoja aikuisille elää yhdessä ja elää samalla uuden sukupolven kanssa.

Mielivallan on aika päättyä. 

Ihastumme siellä, missä ihmiset liikkuvat oli se sitten kaukomailla, internetissä tai vaikkapa työpaikalla. Vaikka on mahdollista, että joku huijaisi parisuhteella esimerkiksi muuttaessa maahan, ei kokonaishaitta ole samaa luokkaa kuin kahden rakastajan pitäminen erillään valtiokoneiston toimesta.

Rakkauden tunnistavat vain rakastuneet itse, eikä sitä voida kokeilla ja testata.Seksiin ja rakkauteen liittyy paljon tarpeetonta häpeää. Kaikilla on oikeus nauttia kehostaan yksin ja muiden kanssa. Valtion määräysvallan ei tule yltää aikuisten ihmisten makuuhuoneisiin. Kaikki yhteisöstä lähtöisin oleva häpeä on kyseenalaistettava. Häpeä ei ole tunnetila, jonka varaan ihmisten kannattaa toimintaansa rakentaa.

Ihmissuhdehäkit ovat mielissämme ja meillä on niihin myös avaimet. Ulos häkeistä!

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden puheenjohtajat Paloma Hannonen ja Heikki Sairanen

Viite