Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Reilun kaupan lisää suomalaisille?

11.11.2011

Ekokyttä

Ekokyttä löysi kirjakaupasta viime viikolla kortteja, joissa oli reilun kaupan logo. Ihmetystä aiheutti kortin teksti ”Painettu Suomessa”.

Siis mitä ihmettä? Onko keskustayhteyksistään tunnetun Maaseudun kukkasrahaston omistaman Karton tehtailla niin huonot palkat, että kortinpainajat kaipaavat reilun kaupan lisää?

Syyte: Kotimaisen postikortin brändääminen reilun kaupan tuotteeksi.

Puolustuksen puheenvuoro: ”Kyseessä on kannatustunnus, jota yhteistyökumppanit voivat sopimuksen mukaan käyttää silloin, kun tuotteen ostaminen tukee Reilun kaupan edistämistyötä. Kannatustunnus ei sertifioi tuotetta. Tuotteissa oleva sertifiointimerkki on eri näköinen kuin kannatustunnus, minkä lisäksi ero tehdään selväksi tekstillä”, kertoo toiminnanjohtaja Janne Sivonen Reilun kaupan edistämisyhdistyksestä.

Hänen mukaansa nyt myynnissä olevat postikortit ovat kokeilu, jolla selvitetään, onko kannatustuotteille kysyntää. Korttien hinnasta kymmenen prosenttia menee Reilun kaupan edistämistyöhön.

Rangaistus: Reilun kaupan edistämisyhdistys päivystäköön kirjakaupoissa varmistamassa, etteivät ihmiset luule korttivarojen menevän suoraan kehitysmaiden tuottajille.

Kirjoitus on julkaistu alunperin 4. marraskuuta ilmestyneessä Vihreässä Langassa.

Viite