Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Riippumaton ristisiitos

15.11.2012

Hanna Eriksson

Jos Suomen ja Euroopan parlamentit paritettaisiin, geenimanipuloitaisiin ja antaumuksella paranneltaisiin, hyvällä tuurilla tuloksena voisi olla riippumaton ristisiitos.

Tulos edellyttää, että jälkeläiseen monistuisi EU-parlamentin lobbarirekisteri, joka manipuloitaisiin pakolliseksi, sekä eduskunnan äänestysjärjestelmä, johon tallentuisi edustajien äänestyskäyttäytyminen.

Nyt Suomen eduskunnassa ei ole edes vapaaehtoista lobbarirekisteriä, josta voisi tarkistaa, kuka lobbaa, ketä ja kenen laskuun. EU-parlamentissa taas suurimmasta osasta äänestyksistä tallentuu vain tulos, ei sitä, kuka on äänestänyt ja mitä.

Jos tähän parlamenttiyksilöön lisättäisiin pakkomielle, joka pakottaisi edustajan paljastamaan tapaamansa lobbarit ja heiltä kopioidut mielipiteet, olisi tulos äänestäjän kuluttajansuojan kannalta hyvä.

Äänestäjä voisi tarkistaa, kuka on jäljentänyt aloitteensa kemianteollisuudelta, kuka syönyt Animalian kädestä ja kenen lemmikki on Talvivaaran hallituksen puheenjohtaja Pekka Perä.

Europarlamentaarikko Satu Hassi listaa jo omilla sivuillaan syömiensä ilmaisten aterioiden tarjoajat. Pakollisuuden voisi laajentaa toimittajiin. Itse olen syönyt tänä vuonna useita ilmaisia lounaita ja Hassin tarjoaman illallisen.

Koska pituudella on kiva kilpailla, lobbarilistan voi ottaa mukaan vertailuun. Jos lista on pitkä, edustaja voi tuntea itsensä halutuksi.

Näillä eväillä siitoksen tulos ei ehkä ole ihan riippumaton, mutta ainakin avoimesti vaikutusyrityksistä kertova parlamenttiyksilö.

Kirjoittaja on Vihreän Langan toimituspäällikkö.

Viite