Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Rotta rotan syö

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
Syö tai tule syödyksi. Kannibaalirottien verinen imago lientyisi huomattavasti, jos ne varustetttaisiin asianmukaisesti ja koko lajitoverien popsiminen nähtäisiin vain molemminpuolisena vapautumisena arjen oravanpyörästä.Juha Peurala

Syö tai tule syödyksi. Kannibaalirottien verinen imago lientyisi huomattavasti, jos ne varustetttaisiin asianmukaisesti ja koko lajitoverien popsiminen nähtäisiin vain molemminpuolisena vapautumisena arjen oravanpyörästä.

10.3.2014

Eno

Tuhannen rotan lauma eläisi ainakin puoli vuotta itsellään.

Nimimerkki ”Ei varsinaisesti rottien ystävä” kysyy: Voivatko rotat toimia täysin itsenäisenä ja eristettynä ekosysteeminään syöden toisiaan ja lisääntyen? Kuinka pitkään tuhannen rotan lauma voisi tällä metodilla selviytyä?

Eno vastaa: Herkimmät lukijat voivat hypätä suoraan seuraavaan kysymykseen, tämä ei nimittäin ole mukavaa luettavaa. Hop!

Tehdäänpä ensin oletuksia. Rotta tarvitsee elääkseen ravintoa noin 10 prosenttia painostaan vuorokaudessa. Näin yksi rotta eläisi toisen syömällä 10 päivää. Rottalauman koko puolittuu siis tuossa ajassa.

Rottanaaras voi saada poikasia 24 päivän välein. Sukukypsäksi rotta kasvaa 3-4 kuukaudessa, eli pyöreästi 100 päivässä. Sovitaan, etteivät aikuiset rotat syö poikasia ja päinvastoin ja sukupuolijakauma on koko ajan tasan. Oletetaan myös, että joka kerran kaikki lauman naarasrotat saavat 10 poikasta.

Rotat eivät tunnetusti aina kymmenen päivän välein vedä pitkää tikkua siitä, kuka pistetään lihoiksi. Sovitaan siis, että ensimmäisen kymmenen päivän aikana puolet rotista on päätynyt ruuaksi ja niin edelleen.

Kun naarasrotat saavat poikasia 25. päivän tienoilla, rottia on pyöreästi 188, joista naaraita puolet eli 94. Ne saavat siis 940 poikasta. Seuraavassa polvessa naaraita on enää 18 ja poikasia 180.

75. päivän kohdalla lisääntyvän polven rottia on kuusi, jotka saavat 30 poikasta. 95. päivän kohdalla on jäljellä kaksi rottaa eli sääntöjemme mukaan toinen niistä on tiine rotta, joka saa 10 poikasta 100. päivän kohdalla.

Oletetaan, että se selviää siihen asti. 105. päivän kohdalla ensimmäisen polven rottia on vain yksi. Toisen polven rotat saavuttavat sukukypsyyden 125. päivänä, mutta niitä on enää vain yksi.

Kehä voisi jatkua niin, että kaksi viimeistä aikuista rottaa söisivätkin poikasia. Syömällä 2-3 isoa poikasta ensimmäisen sukupolven viimeinen rotta voisi selvitä 125. päivään asti. Jos toisen polven viimeinen rotta olisi uros – ensimmäisenhän on naaras – olisi ehkä mahdollista että tämä naaras selviäisi 150. päivään, jolloin se saisi kymmenen poikasta.

Tänä aikana se olisi siis syönyt toisen aikuisen rotan ja vielä jäljellä olevat kaksi poikasta myöhemmistä sukupolvista. Omat poikasensa syömällä se voisi selvitä vielä kymmenisen päivää. Eli loppu laumalle tulisi tämän laskelman mukaan 160. päivän jälkeen.

Käytännössä rottalauman toimisi varmaan toisin. Poikasia syötäisiin alusta asti. Ne riittäisivät ruokkimaan 188 aikuista rottaa ehkä 10 päivää, mutta sitten pitäisi taas syödä aikuisia. Koska poikaset eivät ehtisi kasvaa aikuisiksi, loppu tulisi viimeistään siinä vaiheessa kuin ensimmäinen rottasukupolvi ikääntyisi. Rotat elävät luonnossa yleensä vain vuoden.

Toivottavasti kukaan ei toteuta tällaista rottakoetta oikeasti.

Viite