Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Rutto tai kolera

1.3.2013

Juha Honkonen

Fennovoima on kuin kärpäspaperiin tarttunut pörriäinen. Vimmainen surina ja pyristely käy, mutta loppu lähestyy vääjäämättä.

Tällä viikolla kävi ilmi, että Fennovoiman nykyinen periaatelupa on käytännössä yhden kortin, Toshiban, varassa. Arevan kanssa ei enää neuvotella suuresta voimalasta. Asetelma on japanilaisille herkullinen: ei kilpailijaa!

Toinen vaihtoehto ei ole sen ruusuisempi. Jos Fennovoima päätyy keskisuureen pytinkiin, reaktorityyppi vaihtuu ja yhtiön lupaehtojen täyttyminen pitää käsitellä eduskunnassa. Näin lakia tulkitsee esimerkiksi Fennovoiman periaatepäätöksen esitellyt virkamies Jorma Aurela.

Lappeenrannan teknillinen yliopisto on laskenut, että suuren ydinvoimalan rakentaminen Pyhäjoelle maksaa 8,6 miljardia euroa. Jos uutta suuromistajaa ei tule, on hinta todennäköisesti liian suuri jäljelle jääville osakkaille.

Talousvaikeuksissa kamppailevalle Outokummulle kustannuksia kertyisi lähes 1,3 miljardia euroa. Summa on suurempi kuin yhtiön markkina-arvo.

Vielä raskaammaksi ydinvoimalan omistaminen kävisi kunnallisille energian tuottajille. Esimerkiksi Rauman energia joutuisi pulittamaan 400 miljoonaa euroa, mikä on 29 miljoonan liikevaihtoa pyörittävälle yritykselle ufohinta.

Poskettoman hintalapun takia veikkaan, että Fennovoima päätyy aiottua pienempään voimalaan. Tällöin on hallituksen, oikeuskanslerin ja viime kädessä oikeuden päätettävissä, onko laitos periaateluvan mukainen.

Nykyinen eduskunta pääsee käsittelemään Fennovoiman järkevyyttä joka tapauksessa. Rakennuslupa kun on jätettävä ennen kesää 2015.

Ydinvoimainto on laimentunut. Sähkönkulutus on vähentynyt roimasti metsäteollisuuden alasajon takia, ja myös uusiutuvien energiamuotojen hinta on laskenut.

Rakennuslupa on tähän asti ollut läpihuutojuttu. Tilanne kuitenkin muuttuu, jos periaateluvan ehdoista ei pidetä kiinni. Vihreiden kannattaa olla skarppina, sillä puolue kompastui viime eduskuntavaalien alla lähinnä ydinvoimaan.

Kirjoittaja on Vihreän Langan päätoimittaja.

Viite