Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Säilykkeellä voi oikaista eko-onneen

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
win-win. Ekosissi keittää luomukikherneensä lämminvesivaraajassa. Samalla vesi muuttuu lähes ravitsevaksi hernekeitoksi.Juha Peurala

win-win. Ekosissi keittää luomukikherneensä lämminvesivaraajassa. Samalla vesi muuttuu lähes ravitsevaksi hernekeitoksi.

22.11.2013

Eno

Tölkkipapu on toisinaan ekologisempi kuin kuivapapu.

Nimimerkki ”Kiksejä kokkauksesta” kysyy: Kumpi on ekologisempaa: ostaa kikherneitä metallitölkissä vai liottaa niitä vuorokauden ja keittää niitä tunnin?

Eno vastaa: Yleinen nyrkkisääntö on, että mitä enemmän teet itse, sitä ekologisempaa saat. Kun itse omin kätösin kuljettaa maakaasubussilla pussillisen kuivattuja ekokikherneitä kehitysmaakaupasta kotiin, liottaa ne tiibetiläisessä luomusavipadassa ja keittelee sitten vintaashissa kierrätyskattilassa, saa niin ekologista ruokaa, että kestävän kehityksen enkelikuoro laulaa taivaissa.

Paitsi että tämä ei ole totta. Valmiiksi keitetyt säilykepavut on kypsennetty isoissa erissä tehokkaasti. Pavut kuivataan alkuperämaassa koneellisesti isossa tankissa. Säilöntävaiheessa papuja keitetään ensin neljä minuuttia 90 asteessa ja sitten steriloidaan 124 asteessa 20 minuuttia.

Keittämisen energiankulutus muutaman sadan gramman annosta kohti jää huomattavasti pienemmäksi kuin posottaessasi kikhernekattilaa kotihellallasi. Useinhan ei edes tunti riitä, kun kikherneitä koettaa saada syömäpehmeiksi. Ekotasetta ei erityisesti paranna sekään, jos keität koko pussin kerralla ja pakastat loput.

Mutta yhtälössä on monia muuttujia, eikä vastaus kaikissa tapauksissa ole yhtä yksiselitteinen. Pakkausjätettä syntyy säilykkeestä enemmän, ja jos heität metallitölkin sekaroskien joukkoon, voi olla että heivaat säilykkeen ekologisuuden punaisen puolelle. Mutta jos ostatkin kartonkipakkaukseen laitettuja kikherneitä tai kierrätät metallitölkin, enpä olisikaan niin varma.

Jos hellasi käyttämä sähkö on päästötöntä, voit ehkä keitellä niitä kikpallukoita. Toisaalta mahdoton sekin on tietää, millä menetelmällä kikhernetehtaan sähköt on tehty.

Tärkeintä on kuitenkin se, et­tei tällä vastauksella ole kovin isoa merkitystä globaalissa ympäristöskaalassa. Tämä ei ole se valinta, joka pelastaa tai ei pelasta maailmaa. Mieti mieluummin lentomatkailuasi, auton käyttöäsi ja talosi lämmitysjärjestelmää.

Kysy mitä vain, Eno tietää vastauksen!

Viite