Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Särki sampoon sijaan

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
Win-win. Mökkijärven rehevöityminen ja lemmikin hygieniaongelmat ratkeavat kätevästi omatekoisella koirasampoolla.Juha Peurala

Win-win. Mökkijärven rehevöityminen ja lemmikin hygieniaongelmat ratkeavat kätevästi omatekoisella koirasampoolla.

18.5.2011

Eno

Hiustenpesuaine ei niinkään rehevöitä kuin myrkyttää.

Nimimerkki ”Päästökaupalla paskalakia vastaan!” kysyy: Montako särkeä minun tulee onkia mökkijärvestäni, jotta saan poistettua sieltä yhden sampoopullon ravinteet?

Eno vastaa: Haukut tässä nyt oikeaa puuta, mutta vääristä hedelmistä, käyttääkseni vähän Raamatulta kuulostavaa vertausta. Vesistöjen rehevöityminen johtuu fosfori- ja typpipäästöistä. Perussampoo on 80–90- prosenttisesti vettä, eikä siinä ole käytännössä lainkaan fosforia ja typpeäkin minimaalisen vähän.

Uskoisin, että saat sampoorehevöityksesi korjattua, jos pyydät järvestä yhden särjen. Olettaen tietenkin, että saat sen narrattua onkeesi.

Mutta sampoo voi olla muulla tavalla vaarallista vesiluonnolle. Hiustenpesuaineet voivat sisältää suoraan eliöille myrkyllisiä tai luontoon kertyviä ainesosia. Tässä pieni lista vältettäviä, osasta nimi myös kosmetiikkaenglannilla: EDTA, triklosaani, silikoniyhdisteet (kuten D4, eli octamethylcyclotetrasiloxane, D5, eli decamethylcyclopentasiloxane), formaldehydi, ftalaatit ja hajusteina käytettävät nitromyskit ja polysykliset myskit.

Hanki siis mökille luontoystävälliset saippuat, esimerkiksi pohjoismaisella ympäristömerkillä, joutsenmerkillä, varustetut tuotteet ovat sellaisia.

Rehevöitymiseen palatakseni, maa- ja metsätalous on alan pahin syntipukki – käy siis keskustelemassa asiasta paikallisen viljelijäsi tai metsänomistajasi kanssa. Varaudu kuitenkin saamaan talikosta.

Mökkiläisen mittakaavassa rehevöittävien aineiden lähteitä ovat pyykinpesuaineet – sekä ihmisen aineenvaihdunta. Vaikka kyse onkin miespuolisen henkilön pienestä juhlahetkestä, laiturilta suoraan järveen kuseskelu voisi jäädä.

Etenkin tuo naapurini Oskari Makkonen saisi lopettaa sen, tai minä työnnän hänet seuraavallakin kerralla veteen.

Viite