Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Sairas määrä suklaata sairastuttaa

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
Kansallinen suklaakysymys. Jatkosodan ja laman opit ovat menneet perille, joten kansalaisille on varattu tarpeeksi suklaata maailmanlopun tms. varalle.Juha Peurala

Kansallinen suklaakysymys. Jatkosodan ja laman opit ovat menneet perille, joten kansalaisille on varattu tarpeeksi suklaata maailmanlopun tms. varalle.

21.12.2012

Eno

Pelkällä joulusuklaalla ei pitkälle pötkitä.

Nimimerkki ”Joulua odotellessa” kysyy: Kuinka pitkään pärjäisi pelkkää suklaata syömällä?

Eno vastaa: Muistan elävästi, kuinka takavuosina erinäisillä sukulaisillani oli käsitys, että Budapest-suklaat ovat äärimmäistä herkkuani. No, saattaahan yksi tai kaksi konvehtia maistuakin kahvin kanssa, mutta joululahjaksi saamallani määrällä olisi elänyt vuoden, säännöstelemällä kaksi. En kokeillut.

Energia on niitä harvoja asioita, joita suklaassa on tarpeeksi: suklaatia ei tarvitsisi syödä yli 10 kiloa päivässä kuten pelkkää kaalia pitäisi.

Muuten silkkaan suklaaseen perustuvalla ruokavaliolla olisi useita epämieluisia vaikutuksia. Nopeimmin huomaisi veresokerin heilahtelun, sillä suklaa nostaa verensokerin nopeasti ja laskee sen myös äkkiä. Tästä seuraisi jo muutamissa tunneissa väsymystä, päänsärkyä ja pahoinvointia.

Koska suklaassa on niukasti kuitua, muutamassa päivässä vatsasi alkaisi vaivata. Saisit todennäköisesti ummetusta.

Suklaassa ei juurikaan ole ihmisen tarvitsemia rasvahappoja, joten ihosi kunto alkaisi kärsiä muutamissa viikoissa. Pidemmän päälle myös verenkiertoelimistö ja munuaiset joutuisivat vaikeuksiin.

Viikoissa seuraisi myös oireita, jotka liittyvät vitamiinien puutoksiin, kuten väsymystä, hermosto-oireita, huulihaavaumia, suu- ja ihotulehduksia, pahoinvointia ja lihasheikkoutta. Myöhemmin luvassa olisi puutostauteja kuten keripukkia, megaloblastista anemiaa, riisitautia, osteomalasiaa ja beriberi-tautia.

Samankaltaisia oireita aiheuttaisi myös kivennäisaineiden puutos.

Maitosuklaata syömällä pärjäisi ehkä vähän paremmin, sillä siinä on runsaammin proteiinia. Tummalla suklaalla elävän elimistö alkaisi pilkkoa lihasten proteiinia aminohapoiksi, toisin sanoen lihakset surkastuisivat.

Pelkällä suklaalla elävän kaataisi todennäköisesti lopulta puutosten ohella aliravitsemus. Varsin lyhyessä ajassa suklaa alkaisi tökkiä takaisin sen verran pahasti, että energiantarvettakaan ei pystyisi täyttämään. Ihminen pystyy kyllä elämään muutaman kuukauden kokonaan ilman ruokaa, parin päivittäisen suklaapalan dieetillä kituuttaisi varmaan pidempäänkin.

Fyysisesti jotain tällaista siis seuraisi, jos ajautuisit autiolle saarelle suklaalaatikon kanssa. Henkisestä puolta voi miettiä esimerkiksi skenaariolla, jossa ajautuisit autiolle saarelle suklaakontin ja Yö-yhtyeen kanssa.

 

Nimimerkki ”Totuus joulusta” kysyy: Kuinka pahat traumat lapseni saa, kun hän tajuaa, että olen valehdellut hänelle joulupukista viimeiset kymmenen vuotta?

Eno vastaa: Miten niin valehdellut? Joulupukkihan on olemassa! Se ei ehkä ole samalla tavalla olemassa kuin Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus, valtionvarainministeri tai hinkuyskä, mutta todellinen asia kuitenkin.

Lapsi ymmärtää helposti erilaisia todellisuuden tasoja. Voit sanoa lapsellesi, että joulupukki on olemassa samalla tavalla kuin muumit. Voit myös puhua, että kyse on joulupukkileikistä, jota kaikki leikkivät.

Jos lapsesi on jo alkanut epäillä, että joulupukki ei ole olemassa aivan samalla tasolla kuin apulaiskaupunginjohtaja, ole tarkkana. Traumoja voi syntyä, jos tässä vaiheessa alat inttää, että joulupukki on olemassa aivan samalla tavalla kuin Lihakeskusliiton ammatinedistämissäätiö tai kaappikello.

Parempi alkaa puhua joulusadusta tai -leikistä, johon saa edelleenkin uskoa, jos haluaa. Jos epäileväisellä lapsella on pikkusisaruksia, jotka vielä uskovat joulupukin vahvempaan ontologiseen statukseen, kannattaa isompi lapsi ottaa mukaan salaliittoon tai leikkiin, jossa pienempiä hiukan sumutetaan.

Sitten kun joku vielä keksisi lääkkeen siihen traumaan, joka syntyi, kun isoveli matki aattona joulupukkia ja huusi oven takaa: ”Onko lapset olleet...” missä vaiheessa tietysti huusin täysillä ”on!” Ja isoveli jatkoi ”...tuhmia?”

Viite