Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Sanoista tekoihin

10.2.2012

Juha Honkonen

Missä kunnassa Pekka Haaviston kannatus oli pienin?

Vastaus: Soinissa (14 %).

Jos Timo Soinin ja Paavo Väyrysen tyypillisimpiä kannattajia ei lasketa, Suomi on viime aikoina hehkuttanut suvaitsevaisuuden puolesta.

Niin ovat tehneet myös Sauli Niinistön kannattajat. Ensimmäinen tilaisuus lunastaa puheet tuli kuin tarjottimella. Eduskunnan keskuskansliaan jätettiin keskiviikkona lakialoite tasa-arvoisesta avioliittolaista.

Sääli, että tilaisuus jäi vilkkaana uutispäivänä muiden aiheiden (armeija, Nokia ja kuntaremontti) jalkoihin.

Tuore presidentti ei lakia kannata, mutta kokoomuksesta moni on aloitteen allekirjoittanut Alexander Stubbia myöten. Vielä kun Lasse Männistö kumppaneineen saisi puoluetoveri, pääministeri Jyrki Kataisen mukaan, suvaitsevaisuus löisi läpi Arkadianmäelläkin.

Se on jo nyt melko lähellä. Enemmistöstä uupuu parisenkymmentä kansanedustajaa.

Suurin toivo kohdistuu heihin, jotka käyttävät samanlaista argumentaatiota kuin Sauli Niinistö. Heidän mukaansa oikeudet tulisi yhtenäistää mutta sana avioliitto pyhittää miehen ja naisen väliseksi.

Perustelu on täydellisen kestämätön. Samalla logiikalla esimerkiksi äänioikeus sekä uskon- ja painovapaus olisivat näitä ”pyhiä” sanoja, joita ei olisi saanut laajentaa koskemaan koko kansaa.

Avioliitto ei ole pyhä vaan arkinen asia. Kirkkovihkiminen saattaa muuttaa asiaa, mutta laki koskeekin vain siviilivihkimistä.

On kansanedustajien velvollisuus erottaa kirkko ja valtio, sillä eduskunta edustaa koko kansaa. Myös heitä, jotka eivät kuulu kirkkoon.

Kirjoittaja on Vihreän Langan päätoimittaja.

Viite