Vihreän Langan logoVihreän Langan logo
Blogi

Siilibaarin menu

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
Yleisimmät virheet siilien ruokinnassa: 1. Maito, 2. Huumeet ja 3. Huumeet omassa kehossa.Juha Peurala

Yleisimmät virheet siilien ruokinnassa: 1. Maito, 2. Huumeet ja 3. Huumeet omassa kehossa.

8.9.2010

Eno

Ei maitoa, vaan ötököitä ja kissanruokaa!

Nimimerkki ”Tasan ei käy eläinten söpöyskerroin” kysyy: Pihallani on siili, söpö tietenkin. Saako sitä syöttää vai pitääkö se jättää rauhaan? Mitä sille saa antaa, jos mitään? Voiko sille varastoida lehtokotiloita, jotka muuten menevät teurastusmaisesti kiehuvan veden kautta kompostiin?

Eno vastaa: Jos tämä meno jatkuu, maailmassa on muutaman sadan vuoden jälkeen jäljellä enää pandoja, kissan- ja koiranpentuja, poneja, pupuja, siilejä, marsuja ja gerbiilejä. Ja nekin on geenimuunneltu vaaleanpunaisiksi.

Siili on näitä eläinmaailman oveluksia, jotka on onnistunut söpöydellään laajentamaan elintilaansa ja parantamaan arkeansa. Suomessa siili on täysin ihmiseen leimaantunut eläin: se tarvitsee selvityäkseen ihmisen luomia elinympäristöjä ja ravinnonlähteitä.

Näin ollen siilin ruokkiminen on suotavaa, jos ei nyt ihan pakollista. Kai kaikki jo tietävät, ettei siilille saa antaa maitoa? Toinen kielletty ruoka on raaka kala. Syötä siis sushin tähteet vaikka kissalle. Tai mitkä tähteet? Ei sushista jää tähteitä.

Jos haluat tarjota siilille ostoruokaa, erilaiset kissanruokavalmisteet ovat parhaita. Kissa ei varmaan paheksu, jos vaihdat sen ruuan vaikka sushiin ja laitat nappulat ulos siilille.

Lehtokotilot ovat itse asiassa siilin luontaista ravintoa: se syö kotiloita, kastematoja, siiroja ja kaikkia muita maanpinnan öttiäisiä. Lehtokotiloissa tosin voi olla siilille ikäviä loisia, mutta jos vaikka kokkaat kotilot kiehuvalla vedellä tai pakastat ne, tätä ongelmaa ei ole.

Onnea vaan piikkinahkabaarillenne – mutta älä minulle tule valittamaan, jos pihapensaanne ovat pian täynnä öriseviä ja kiroilevia siilejä!
Haluatko lukea lisää Lankaa? Tilaa nyt uusi viikoittainen uutiskirje täältä.


Myllyteatterin mainos

Vihreä Lanka 4/2019

Lue

Vihreä Lanka

4/19


Sisällysluettelo
Anna palautetta


Twitter

Graafisia maailmanselityksiä -teksti
Hiilen monta hintaa (Lasse Leipola / Iiro Törmä)

Kuva: Pekka Sauri