Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Sinä ratkaiset vihreän Euroopan

20.5.2014

Lasse Miettinen

Olin kolmevuotias, kun ensimmäiset Euroopan parlamentin suorat vaalit järjestettiin 1979, kolmekymmentäviisi vuotta sitten.

Olin kolmentoista, kun Berliinin muuri murtui. Kasvoin aikuiseksi Eurooppaan, joka yhdentyi. Muistan huuman ja optimismin: ajatuksen uudesta aikakaudesta, yhteisestä tulevaisuudesta, rajattomasta Euroopasta.

Muistiini on piirtynyt Italian euroviisukappale yhdeltä noista vuosista. Kappaleen nimessä oli sana ”insieme” (yhdessä) ja se juhlisti yhteistä Eurooppaa: ”Insieme! Unite, unite Europe!”

Italian kappale voitti kisat Zagrebissa 1990. Vuotta myöhemmin Jugoslavian hajoamissodat peittivät alueen liekkeihin. Se osoitti, miksi unelma rauhasta ja vakaudesta ei ole tälle sukupolvelle yhtään vähemmän ajankohtainen kuin sille, joka kuusikymmentä vuotta sitten rakensi perustukset Euroopan yhdentymiselle.

Tänään teemme eurovaalikampanjaa. Sunnuntaina 25.5. ratkaistaan Euroopan suunta seuraaville viidelle kriittiselle vuodelle.

Vihreiden viestillä on kolme kärkeä. Ilmasto voidaan pelastaa. Talouskriisin raunioille voidaan rakentaa uutta, kestävää työtä ja reilua hyvinvointia. Ja vapautta, rauhaa ja tasa-arvoa pitää puolustaa tässä ajassa entistä vahvemmin. Näihin kaikkiin tarvitaan Eurooppaa.

Tällä viikolla ratkaistaan, montako vihreää meppiä meillä on tekemässä tätä. Se on meistä itsestämme kiinni. Kysymys on samasta asiasta kuin Italian euroviisukappaleessa Zagrebissa vuosi ennen pommeja: yhteistä menestystä voidaan tehdä vain yhdessä.

Meillä vihreillä on kaikki mahdollisuudet. Helsingin Sanomien (8.5.) ehdokasgallup osoittaa, että meillä on poikkeuksellisen monta laajasti tunnettua ja laajasti kannatettua ehdokasta. Suomen seitsemästä suosituimmasta ehdokkaasta kolme on vihreitä – pääkaupunkiseudulla neljä viidestä! Se on huikea lähtötilanne.

Kampanjaa on ollut hyvä tehdä. Draivi on vahva. Ehdokkaillamme on isommat ja aktiivisemmat tukiryhmät kuin koskaan.

Mutta vaalit ratkaistaan viimeisen viikon aikana. Suomi herää eurovaaleihin vasta juuri tänään. Joko menemme nyt kaduille, kauppojen pihoille ja yleisötapahtumien keskelle tai sitten kadumme seuraavat viisi vuotta. Aika mainostaa vihreää ehdokasta työpaikan kahvipöydässä, harrastustovereille, ystäville, sukulaisille, on nyt – ei koskaan myöhemmin.

Kaikki on meidän käsissämme. Tehdään tästä viimeisestä kampanjaviikosta viikko, jolloin teimme kaiken mihin pystyimme saadaksemme vihreän viestin leviämään. Sinä ratkaiset.

Uudistetaan Eurooppa, kutsutaan kaikki mukaan vihreään työhön!

Viite