Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Sohjokävely kohottaa kuntoa

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
Työmatka-liikuntaseteli. Talvisen työmatkan voi vähentää työajasta, kunhan matelee, kiipeilee ja juoksee oravanpyörässä sen aikana.Juha Peurala

Työmatka-liikuntaseteli. Talvisen työmatkan voi vähentää työajasta, kunhan matelee, kiipeilee ja juoksee oravanpyörässä sen aikana.

28.1.2013

Eno

Nimimerkki ”Hiki tulee” kysyy: Kuinka paljon enemmän energiaa ihminen kuluttaa rämpiessään lumisella kadulla verrattuna kesäiseen tiehen?

Eno vastaa: Elämme sitä vaihetta talvesta, jolloin katujen tunnelmallinen adventtisohjo on jo muuttunut arkisen harmaaksi talvimuhjuksi. Molemmissa on tosin yhtä raskasta kulkea.

Todellinen energiankulutus kävellessä riippuu useammasta seikasta: henkilön painosta sekä liikunnan tehosta ja rasittavuudesta. Samassa toiminnassa painava ihminen kuluttaa enemmän, samoin huonokuntoinen. Nyrkkisäännön mukaan energiankulutus kasvaa, kun syke nousee, ja huonokuntoisella se nousee vähemmästäkin ponnistelusta.

Kukaan ei ole tarkkaan tutkinut, kuinka paljon enemmän luminuhjussa rämpiminen oikeasti kuluttaa energiaa. On kuitenkin helppo arvioida, että kyse voisi olla esimerkiksi tavallisen kävelyn ja reippaan kävelyn välisestä erosta. Sohjossa paarustaminen on eräänlaista reipasta kävelyä ilman sitä reippauden tunnetta.

70 kiloa painava keskivertoihminen kuluttaa puolen tunnin normaalissa kävelyssä 140 kilokaloria energiaa. Reippaassa kävelyssä kulutus on 210 kcal. Vastaavasti 60 kiloa painavalle henkilölle luvut ovat 120 kcal ja 180 kcal.

Tästä voi johtaa nyrkkisäännön: adventtisohjossa kyntäminen on noin kolmasosan raskaampaa kuin kesäkadulla astelu.

Seuraavan kerran kun hikipäissäsi kahlaat ja kompuroit talvisella kadulla, voit riemuita siitä, kuinka luonto itse on järjestänyt sinulle hyödyllistä, etenkin reisilihaksia vahvistavaa ja tasapainoa kehittävää kuntoilua.

Helsinkiläiset voisivat laittaa sille Pekka Saurille viestiä, että turha niiden jalkakäytävien kolauksessa on hötkyillä. Vai vastustavatko vihreät kansanterveyttä?

Viite