Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Soolokahvia muovikääreistä

22.12.2011

Ekokyttä

Ekokyttä imee sumppia kuin kofeiiniriippuvainen kameli, mutta suosii reilusti tuotettuja kahvimerkkejä.

Kaupan liitto povaa yhdeksi tämän joulun hittilahjaksi kapselikahvinkeittimiä, joissa voi keittää ainoastaan yksittäispakattuja kahvikapseleita. Kapselista saa kerrallaan noin yhden kupillisen kahvia.

Yksi kapselikeittimiä ja -kahvia myyvistä yrityksistä on suomalainen Paulig, joka kertoo verkkosivuillaan, että ”vastuullisuus on osa päivittäistä työtämme niin kotimaassa kuin kahvin alkuperämaissa”.

Syyte: Turhan muovikrääsän syytäminen maailmaan. Lisäksi yksilöllisyyttä ja kertakäyttökulttuuria korostavat kapselikahvit uhmaavat yhteisöllisen kahvittelun ihanteita. Kapselikahveista ei ole saatavana sertifioitua tai reilun kaupan versiota.

Puolustus: ”Kahvin elinkaaresta alkutuotannolla on kaikkein raskain osuus. Kapselikahvissa hyvä puoli on, että kahvi tulee käytettyä sen sijaan, että sitä heitettäisiin menemään, jolloin koko tuotantoketjun työ menisi hukkaan. Pakkaukset ovat energiajätettä, ja VTT:n tutkimusten mukaan elintarvikkeiden pakkausten osuus ympäristökuormituksesta on yllättävän pieni”, Pauligin viestintäpäällikkö Leena Miettinen sanoo.

Tuomio: Yhtiön keulakuvan, eli Paula-tytön lainaaminen korvauksetta määräajaksi kahvinviljelijöiden asemaa parantaviin kampanjoihin.

Kirjoitus on julkaistu alunperin 16. joulukuuta ilmestyneessä Vihreässä Langassa.

Viite