Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Sulle mulle

9.3.2012

Juha Honkonen

Suomen maine korruptoimattomana maana on taas saanut lommoja. Kaikki tuoreet tapaukset koskevat vallanpitäjien kaksoisrooleja. Sulle–mulle-käytäntö voi paksusti kaavoituksessa, työsuhde-eduissa ja jopa läpinäkyvyyden edistämisessä.

Maamme ehkä pahin korruptiokupru on vuosikymmeniä kestänyt samojen poliitikkojen istuminen sekä kaavoituksesta päättävissä kuntaelimissä että osuuskuntien edustajistoissa. Ei ole ihme, että esimerkiksi ABC-huoltamot levisivät kymmenessä vuodessa joka niemennotkoon.

Osataan sitä pääkaupunkiseudullakin. HOK-Elannon tämän kevään vaaleissa on taas ehdolla liuta kaupunkisuunnittelu- ja kiinteistölautakunnan sekä kaupunginhallituksen jäseniä.

Rumin kaksoisrooli on heillä, jotka istuvat sekä HOK-Elannon hallintoneuvostossa että kaupunginhallituksessa. Helsingissä heitä ovat ainakin demarien Arto Bryggare, rkp:n Jan D. Oker-Blom, kokoomuksen Tatu Rauhamäki ja vihreiden Elina Moisio. Vain viimeksi mainittu on tajunnut jättäytyä kevään vaaleista pois. Vantaalla kahdella pallilla istuu ainakin kaupunginhallituksen puheenjohtaja Tapani Mäkinen (kok).

Mikseivät ihmiset ymmärrä jäävätä itseään? Ovatko esimerkiksi hallintoneuvoston saamat messevät alennukset S-ryhmän liikkeistä liian houkuttelevia?

Mitä suurempi palkka, sitä paremmin hyvävelietuja heruu. Vastikään on kohkattu Ilmarisen, Varman ja Finnairin johtajien keskenään sopimista työsuhdeasunnoista ja -mökeistä.

Myös esimerkiksi surullisenkuuluisassa AKT:ssä on jaettu asuntoja. Miksi edes on olemassa työsuhdeasuntoja, kun niistä aina nousee parranpärinää? Työpaikat kilpailkoot tekijöistä läpinäkyvimmillä eduilla kuten palkalla.

Onneksi korruptiota valvoo Transparency Finland. Mutta ai niin, sen hallituksen puheenjohtaja Pentti Mäkinen on Elinkeinoelämän keskusliiton johtaja.

Kirjoittaja on Vihreän Langan päätoimittaja.

Viite