Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Surullinen sairauskertomus

18.2.2013

Alvar Totinen

Huono journalismi voi tehdä ihmisen elämästä vaarallista. Julkaisemme erään nimettömänä pysyttelevän sairaanhoidon ammattilaisen vuotaman järkyttävän potilaskertomuksen.

Nainen, NN, 36 vuotta. Tuotu ambulanssilla päivystykseen. Anafylaksia, hengitys on vaikeutunut hengenvaarallisesti. Adrenaliinia, jonka jälkeen jatkohoito aistideprivaatiotankissa.

Potilaan taudinkuva on harvinainen: immunologinen järjestelmä reagoi typeryyteen.

Tyhmyysallergia on todettu jo useita vuosia sitten. Tämän jälkeen potilas on vähentänyt huomattavasti mediatuotteiden käyttöä. Iltapäivälehdet, MTV3 sekä TV2 ovat ainakin kesällä jääneet kokonaan seurannasta.

Nettijutuista suurin osa on jäänyt pakosta väliin: allerginen reaktio on puhjennut joskus pelkästä otsikosta.
Potilaan kertomuksen mukaan romahdukseen johtaneet tapahtumat alkoivat tammi–helmikuun taitteessa.

Jyväskylän puukotukseen liittyi ”niin tavattoman paljon typeriä mielipiteitä”, ettei potilas uskaltanut käyttää kotonaan internetiä lainkaan.

Työpaikalla netin käyttöä ei voinut välttää. Potilas joutui sairauslomalle. Työterveyslääkärin lausunnon mukaan typeryyden taustasäteilyn taso netissä oli erittäin korkea, että sähköpostin käyttö riitti reaktion laukeamiseen.

NN joutui kotimatkallaan keskusteluun taksinkuljettajan kanssa. Tämä kertoi Aamulehden siteeranneen Ilta-Sanomien juttua Pikku-Kakkosen ohjelmasta, jossa oli näkynyt kierrätyssäiliöön kirjoitettu törkeä teksti. Potilas kertoo voineensa kotiin päästyään erittäin huonosti: hengenahdistusta ja kutisevaa ihottumaa rystysissä sekä kasvoissa.

Oireet helpottuivat kotihoidolla, jota potilas kuvaa: ”Istuin keittiön pöydässä kuin tatti puoli vuorokautta, tuijotin lintulautaa ja pimeyttä ja join pari pulloa punkkua.”

NN kertoo seuraavana päivänä uskaltautuneensa lukemaan Suomen Kuvalehden pääkirjoituksen. Näitä hän sanoo lukeneensa siedätyshoitona. Seurauksena oli romahdus: laaja kudosten turpoaminen ja lähes täydellinen hengityksen salpautuminen.

”Se oli jäykkää tavaraa. Hirvittävä tunteellinen petovihanpurkaus. Miten edes Ruokanen, jumalauta...”

Tässä vaiheessa muistikuvan voimakkuus laukaisi uuden anafylaksian. Potilas on palautettu aistideprivaatioon.
Lähettämänsä materiaalin saatteeksi nimettömänä pysyttelevä sairaanhoidon ammattilainen on kirjoittanut punaisella mustekynällä:

”Miten voin enää päästää tämän ihmisen elämään elämäänsä? Haluaisin sanoa, ettei yhtä tyhmiä juttuja enää julkaista. Sellaista en voi luvata, en voi valehdella.”

Juttu on julkaistu alun perin 15. helmikuuta ilmestyneessä Vihreässä Langassa.

Viite