Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Susi hukassa, vaihtoehdot vähissä

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
Corgin poisto! Hukkahan sen perii, kun risteytetään kiltti hauva ja suden sukuisia asioita.Juha Peurala

Corgin poisto! Hukkahan sen perii, kun risteytetään kiltti hauva ja suden sukuisia asioita.

4.6.2012

Eno

Koira ei ole suden varaosapankki.

Nimimerkki ”Popol Vuh” kysyy: Jos susi kuolisi sukupuuttoon, voisiko koirista jalostaa uudestaan suden? Kuvittelisin että kaikki suden rakennuspalikat voisivat olla hajallaan eri rotuisten koirien geeneissä.

Eno vastaa: Asiaa ei ole varsinaisesti tutkittu, joten vastaukseni perustuu valistuneisiin arvailuihin, vähän niin kuin Vanha-Makkosen käsitykset kyläjärven jäiden kestävyydestä.

Nykyään elävät koirat ovat geneettisesti hyvin yhtenäistä porukkaa eli peräisin pienestä kantapopulaatiosta. Näin ollen suuri osa suden geneettisestä muuntelusta ei ole päätynyt mukaan koiriin.

Eräät hyvin vanhat koirarodut, kuten kiinalainen shar pei, ovat säilyttäneet geeneissään suuremman määrän vaihtelua kuin muut rodut. Niistä voisi siis olla apua uuden suden rakentamisessa. Lisäksi helpottaisi suuresti, jos suden rekonstruktion apuna olisi suden dna-näyte, jonka avulla osasia voitaisiin etsiä koirista.

Sudenpalasia löytyisi varmasti eniten koiraroduista, joihin on sekoitettu sutta ihan nykypäiviin saakka. Tällaisia rotuja ovat esimerkiksi tsekkoslovakian- ja saarloosinsusikoira sekä huskyt.

Mutta ihan näin helppoa homma ei ole. Vielä ei nimittäin ole kehitetty jalostusmenetelmää, jolla jalostuskoirien perimästä voitaisiin poimia jälkeläisiin vain halutut susien geenimuodot. Homma vaatisi siis kovasti yritystä, paljon jälkeläisiä ja runsaasti testaamista. Väkertämisen lopputuloksena ei varmastikaan olisi mitään kovin elinvoimaista ja tarpeeksi muuntelua sisältävää eläinkantaa.

Voisi ajatella, että susi saattaisi palata, jos ihmiset yksinkertaisesti hylkäisivät koirat luontoon. Villiintynyt koira alkaa käyttäytyä susimaisemmin ja ihmisen jalostamat äärimmäiset piirteet katoavat muutamissa sukupolvissa.

Mutta ei tämäkään toisi sutta takaisin, sillä koira on menettänyt osan susimaisuudestaan.

Esimerkiksi dingo on geneettisesti samaa koirakantaa kuin muutkin koirat, mutta elettyään villinä vuosituhansia ei se kuitenkaan muistuta täysin sutta käytökseltään. Ulkoisesti se toki muistuttaa eteläisiä susia.

Villit koirat, kuten dingo, eivät muodosta yhtä tiiviitä laumoja kuin susi eivätkä kykene yhtä hienoviritteiseen yhteistyöhön yksilöiden välillä esimerkiksi metsästäessään.

Koska suden uudelleenrakentaminen on näinkin epävarmaa, ei anneta suden kuolla sukupuuttoon! Parasta tässä mielipiteessä on se, että naapurini ärsyyntyvät siitä suunnattomasti. Täällä meilläpäinhän sutta pahempi otus on vain susien suojelija.

Viite