Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

T-paitoja Burmasta

9.6.2010

Outi Moilala

Käyttäjän Outi Moilala kuva

Kirjoittaja on tutkinut vaatetusalan vastuullisuutta. Teksti edustaa kirjoittajan henkilökohtaista näkemystä.

Halosen liikkeessä roikkuu mustia ja punaisia naisten t-paitoja Helsingin Aleksanterinkadulla. Myymälässä on remontti ja paidat ovat hajakokoja.

Paidat ovat Halosen omaa Trendy Look -brändiä ja täyttä puuvillaa, joka on yllätyksekseni luomua. Siitä ei kuitenkaan pidetä erityistä meteliä, eikä hintaero tavallisiinkaan t-paitoihin ole kuin kolme euroa.

Veljekset Halonen Oy on myynyt Burmassa valmistettuja t-paitoja. Voisivatkohan ne olla samanlaisia kuin nämä? Burman sotilasdiktatuurista ei tosin tule luomupuuvilla ensimmäisenä mieleen.

Burma eli Myanmar sattui silmääni, kun tein FinnWatchille selvitystä vuoden lopulla. Burmakaan ei pitänyt meteliä itsestään, vaan oli vain yksi maa Halosen ilmoittamassa omien brändien valmistusmaiden listassa.

Burman sotilasjuntta käyttää maassa laajasti pakkotyötä ja töissä on myös lapsia. Kansainvälinen työjärjestö ILO on kehottanut jo kymmenen vuotta sitten välttämään Burman kanssa sellaista yhteistyötä, joka vahvistaa sotilasjunttaa. Ay-liike on laittanut maasta tilaavat ja siellä toimivat kansainväliset yritykset mustalle listalle.

Suomen tuore Puhtaat vaatteet -kampanja lähetti ensi töikseen alkuvuodesta Veljekset Halonen Oy:n johdolle kirjeen, jossa ehdotettiin neuvotteluja Burma-asiasta. Yritys vastasi kampanjajärjestöille, että se on peruuttanut tilaukset maasta.

Vaatekampanja ei yleensä suosittele boikotteja eikä tilausten yhtäkkistä katkaisemista, mutta Burma vaikuttaa olevan poikkeus. Burman maanpaossa elävä ay-liikkeen johto on erittäin kriittinen Burmasta tilaavia yrityksiä kohtaan, koska työoloja maassa ei voi valvoa.

Halosen alihankkijoita ei muutenkaan valvo mikään ulkopuolinen taho, ellei tehtaalla satu olemaan jotakin sertifointia itsestään. Noin kolmannes tuotteista on Halosen omia merkkejä.

Voisiko nyt vihdoin tehdä jotakin? Miten olisi vaikka hankintapolitiikka, jossa määritellään maat ja tehtailta vaadittavat sertifoinnit? Jäsenyys jossakin hyvämaineisesa valvontajärjestelmässä olisi myös paikallaan.

Entä oliko paidoissa alkuperämerkintöjä? Ei ollut, niissä luki vain se pakollinen eli ”Valmistuttaja Veljekset Halonen Oy”.





Viite