Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Tallinna hakkaa Las Palmasin

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
Kanarialle Tallinnaan. Laivamatkaan saa ulkomaanlennon glamouria Gaspromin ylijäämäputkista tuunatuilla keinomatkustamoilla, jotka lastataan lauttaan. Kun vielä Linnahalli hoonekomplex somistetaan palmuilla ja aamulla koetaan Stalker-krapula, on Kanarian-matkan tunnelma taattu.Juha Peurala

Kanarialle Tallinnaan. Laivamatkaan saa ulkomaanlennon glamouria Gaspromin ylijäämäputkista tuunatuilla keinomatkustamoilla, jotka lastataan lauttaan. Kun vielä Linnahalli hoonekomplex somistetaan palmuilla ja aamulla koetaan Stalker-krapula, on Kanarian-matkan tunnelma taattu.

25.2.2013

Eno

Ekomatkaaja välttää lentämistä viimeiseen asti.

Nimimerkki ”Maailmanympäriparantaja” kysyy: Kumpi on ekologisempaa: Kerran vuodessa lentäen Kanarialle vai kolme kertaa laivalla Viroon?

Eno vastaa: Oikea vastaus on: ei kumpikaan. Ekologista on se, kun minä nykyään kävelen ”lomailemaan” Matkahuollon baariin kirkolle. Makkos-Oskari ei enää ota kyytiin, kun väittää minun räjäyttäneen hänen postilaatikkonsa uunnavuonna. Ei pidä paikkansa. Minä vaan lainasin niille jolpeille tulitikut.

Jos nyt on pakko vertailla Tallinnaa ja sanotaanko Las Palmasia hiilidioksidipäästöjen suhteen, Tallinna voittaa suunnilleen 50–0, vaikka laivaliikenne onkin varsin päästöisää. Edestakainen laivamatka Viroon tuottaa noin 60 kiloa hiilidioksidipäästöjä ihmistä kohti, kun taas edestakainen lento Kanarialle päästöilee 3000 kiloa.

Eroa selittää tietysti sekin, että Helsingistä Tallinnaan on matkaa 90 kilometria, kun taas Las Palmasiin noin 4680 kilometriä. Mutta joka tapauksessa Tallinnassa voisi käydä viikottain ennen kuin yhden Kanarian-reissun päästöt ylittyisivät.

Päästömääriään saa kasvatettua tietenkin melkoisesti, jos ei starttaakaan Helsingistä vaan esimerkiksi Rovaniemeltä ja henkilöautolla. Mutta saa sellaisiakin reissuja tehdä lähes kymmenen, ennen kuin Kanarian matka on ekologisempi.

Jos keksit vielä muita matkakohteita ja matkustusvälineitä, niiden välisiä ekologisuuseroja voi käydä testailemassa WWF:n Ilmastolaskurissa, joka löytyy atk-verkosta.

Itsehän en esimerkiksi halvemman juoman takia lähtisi Viroonkaan asti seikkailemaan. Enkä nykyään enää pyydä muitakaan, tai ainakaan serkkupoikaani Rauno-Leeviä tuomaan tuliaispulloa. Sehän olisi vain itsensä pettämistä tässä ekoasiassa.

Sitä paitsi se sälli tuo aina pullon Metsmaasikaa tilauksestani riippumatta.

Viite