Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Talvihaalarit vai vihreiden tulevaisuus?

Mikael Ahlfors

Kaksoset -logo.
KAKSOSET KESTOVAIPOISSA. Tämä on blogi kaksosista, joiden piti aina käyttää kestovaippoja. Toisinkävi.Mikael Ahlfors

KAKSOSET KESTOVAIPOISSA. Tämä on blogi kaksosista, joiden piti aina käyttää kestovaippoja. Toisin
kävi.

14.10.2010

Äiti

Istuin leikkipuiston reunalla ja yritin kaverin kanssa puhua vihreiden tulevaisuudesta, mutta koko ajan juttu lipsui lasten talvihaalareihin.

Talvihaalarien hankinta on nyt hiekkalaatikkomammojen tärkeimpiä puheenaiheita. Ystäväni sanoi, ettei hän ole kahteen viikkoon muuta miettinytkään. Tietynmerkkiset haalarit on jo myyty loppuun, vaikka lehdet vasta kellastuvat puissa.

Käytettyjä kaupataan huutonetissä näppäimet kuumina ja hinnat nousevat melkein uusien tasolle. Keskustelupalstoilla väitellään siitä, kannattaako ostaa teippisaumainen haalari vai riittääkö se tavallinen ja kestääkö huipputekniikkahaalari kulutusta ollenkaan.

Eikä ihme, jos aihe kuohuttaa: hyvä haalari maksaa melkein puolet hoitovapaalla olevan vanhemman kuukausituloista. Vaikea sanoa, ovatko haalarit liian kalliita vai tulot liian pienet. Hm.

Meillä asian taloudellinen puoli tuntuu vielä enemmän, sillä meille tarvitaan tänä talvena kahdet 86-senttiset toppavarusteet. Esikoiselta on jäänyt perittäväksi tietysti vain yksi talvivaatesetti, sekin väärää sukupuolta - vaikka mitä se toisaalta hiekkalaatikolla haittaa.

(Miksei kalliita talvivarusteita myydä sukupuolineutraaleissa väreissä? Kyllästyttää etenkin poikien ikuinen tummansininen kokohaalari, jota löytyy joka marketista. Suomi on muuten varmasti maailman ainoa maa, jossa taaperot ja poliisit käyttävät samanlaisia ulkovaatteita!)

Vaikka talvihaalari maksaa paljon, sen symboliarvo on vielä enemmän. Siinä minä, tuore vanhempi, päätän, kuinka paljon lapseen investoin, kuinka hauskalta hän näyttää, kuinka monelta vaaralta häntä suojaan (kylmyys, kosteus, tuuli, kuluminen, likaantuminen, rumuus, huonommuudentunne, väärät sukupuolikoodit).

Talvihaalari melkein kertoo sen, kuinka paljon lastani rakastan. Kumma kyllä, jossain iässä ulkoiluvarusteet lakkaavat kertomasta rakkaudesta. Jo kaksitoistavuotiaat kulkevat legginseissä oli keli mikä tahansa.

Mutta juuri nyt meidän on puhuttava talvihaalariaiheesta, koska se liittyy lapsiin, raha-asiohin ja tulevien talvien säihin.

Ihan niin kuin vihreiden tulevaisuuskin - vähän konkreettisemmin vain.

Viite