Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Tervetuloa etelään, eläkeläinen!

19.12.2013

Hanna Eriksson

Lapanen ylös, kenen mielestä on kiva ryysäytyä autolla satoja kilometrejä vanhempien luo joulukylään? Kenen mielestä on elämys nukkua yökausia varapatjoilla ja -tyynyillä samassa huoneessa lasten, matkalaukkujen, saunomisesta märkien pyyhkeiden ja vaihtelevasti sulavien jouluruokien kanssa?

Minä en nostanut kättäni.

Vapauduin puuhasta jo vuosia sitten.

Toisten mielestä eläkeläisten pitäisi muuttaa pois ruuhka-Suomesta ja tehdä tilaa työssä käyville. Olen eri mieltä. Eläkeläiset, on aika muuttaa etelään! Etelällä tarkoitan nimenomaan Riihimäkeä, Vihtiä ja Helsinkiä, en Kanariansaaria tai Kataloniaa.

Suurten ikäluokkien vajaat 400 000 edustajaa ovat kymmenen vuoden päästä vanhoja. Jos he vanhenevat kaukaisille kotipaikkakunnilleen, olemme ongelmissa. Kukaan ei käy Helsingistä – ei edes Tampereelta – joka kuussa katsomassa äitiä tai pappaa Pudasjärvellä. Jos vanhukset halutaan pitää omaisvoimin virkeinä ja kodeissaan kuten hallituksen tavoite on, pitää heidät siirtoistuttaa ruuhka-Suomeen nyt.

Kun muuttaa ajoissa ja houkuttele kaverit messiin, ehtii vielä tutustua uuden kotikaupungin tarjontaan omin jaloin. Kotipaikkakunnille voi mennä käymään vaikka kerran kuussa, jos jäi ikävä.

Omat vanhempani muuttivat etelään vuosia sitten. Ajamme jouluna heidän luokseen vartissa. Syömme ja tuijotamme epäuskoisina lasten raivoisaa lahjojenavaamishetkeä. Sen jälkeen pääsemme kotiin. Nukumme omissa sängyissämme. Syömme aamupalan omasta jääkaapistamme.

Kun vanhempani vanhenevat Etelä-Suomessa, heillä on 21 lähisukulaista puolen tunnin vierailumatkan päässä.
Ymmärrän, että tämäkin ajatus voi ahdistaa. Silloin voi panna oven lukkoon tai muuttaa Hämeenlinnaan. Sielläkään ei jaksa kukaan rampata joka päivä. Junalla sinne pääsee Helsingistä tunnissa. Kemijärvelle matka kestää 14–20 tuntia.

Kirjoittaja on Vihreän Langan toimituspäällikkö.

Viite