Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Tiiviimpään muotoon

3.10.2013

Sammeli Heikkinen

Vihreän Langan jäsenkyselyssä nousi vahvasti esille ajatus siitä, etteivät vihreät ole saaneet asiaansa ja agendaansa riittävästi esille julkisuudessa.

Olisikohan tulos ollut toinen, jos kysely olisi tehty pari viikkoa myöhemmin? Siinä välissä nimittäin tuli Oras Tynkkysen Venäjä-puhe ja se kuuluisa sateenkaarisolmio, Ville Niinistön Fennovoima-kommentti ja Heidi Hautalan tuenosoitus Venäjän vangitsemalle Sini Saarelalle.

Politiikkaa, sitähän se on. Omien näkemysten ja puolueen linjan julkituontia. Sitä vihreät tarvitsee: kyselyn ”esitä kysymys puheenjohtajalle” -osion perusteella puolueen omista joukoista ainakin osa haluaa selkeämpiä esiintuloja ja viestimistä onnistumisista.

Politiikan tehtävä on kuvitella parempi tulevaisuus ja ehdottaa tietä sinne. Sitä ei voi tehdä ilman poliittista ideologiaa. Vihreiden on syytä miettiä, miten oma ideologia saadaan esitettyä yksinkertaisessa muodossa, sisältöä hukkaamatta.

Sama puhetapa kuin puolueen sisällä tuskin toimii sen ulkopuolella. Ehkä vihreiden asiantuntijuusperinteen vuoksi vihreiden poliitikkojen puheet ovat monesti perusteellisia ja laajoja. Puolueen ulkopuolella asiantuntijatyylin ongelma on siinä, että vihreitä pidetään poliittisina toimijoina siinä missä muitakin. Puolueen kannanottoja pidetään poliittisena pelinä.

Siksi viestin on oltava riittävän ytimekäs ja ideologian paljasta.

Helsingin Sanomien vuoden alussa teettämän kyselyn mukaan vain noin kolmannes suomalaisista tiesi, mitkä puolueet hallituksessa ovat. Vihreiden kannattajat osasivat nimetä hallituspuolueet heikoiten. Tuskin on pahaksi terävöittää viestintää puolueen sisälläkään.

Ehkä julkisuuden kohuja suurempi voitto vihreille olikin Niinistön laajalle levinnyt Facebook-päivitys seitsemästä itsestäänselvyydestä, mitä voisi pitää vihreiden ohjelmajulistuksena. Se oli tiivis, selkeä ja poliittinen.

Kirjoittaja on Vihreän Langan toimittaja. Jäsenkyselyn tulokset julkistetaan huomenna Vihreän Langan paperiversiossa ja netissä.

Viite