Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Tilbehööriä ja tusinatavaraa

Jukka Nikulainen

Työpöydän löydöt.
DYYKKIJÄ Jukka Nikulainen esittelee joka toinen viikko parhaat löytönsä.Jukka Nikulainen

DYYKKIJÄ Jukka Nikulainen esittelee joka toinen viikko parhaat löytönsä.

10.12.2013

Jukka Nikulainen

Roskislöydöt palaa taas perusasioihin. Siis jokaiselle dyykkijälle helposti saavutettaviin ja lähes jokaisella dyykkimiskerralla löytyviin esineisiin.

Hienojen kokoelmien kartuttaminen ja erikoisuuksien löytäminen vaatii tuuria, sinnikkyyttä ja ennen kaikkea aikaa. Mielikuvitusta käyttämällä voi vähemmälläkin vaivannäöllä löytää uudelleenkäytettävää tavaraa.

Kuvaan on koottu työpöytäni päivittäistavarat. Näyttö, hiiri ja näppäimistö – joista hiljaisempi on muuten myös dyykitty ja puhdistettu – tosin puuttuvat.

Muistan, kuinka pienenä koululaisena vaadin vanhempiani ostamaan joka lukukauden aluksi uudet kynät, hajukumit ja penaalit. Vertaispaineen velvoittamana sama rumba jatkuu koululaisperheissä varmasti tänäkin päivänä. Itse en enää nykyään kestä Tiimarin muovinkatkuisia käytäviä. Samat muovinpalat löytyvät yleensä roskiksista myöhemmin, ja saavat jäädä meidänkin jälkeemme sinne.

Kuvasta tunnistaa ehkä helpoimmin pienen kytkinkaapin, joka löytyi remonttilavalta. Se on nyt päivittäisessä käytössä muistilappujen ja muistitikkujen säilytysrasiana.

Toinen helposti tunnistettava esine on keskellä oleva lasinen valaisinkupu. Se löytyi toiselta lavalta ja oli kiinni kammottavassa 1970-luvun vessavalaisimessa. Irti ruuvattuna se on aika komean näköinen pönttö. Ja vaikkapa oiva kynäteline.

Jykevä alumiiniklöntti oikeassa reunassa on taas vähän vaikeammin hahmottuva, ellei hiplaa harrastuksekseen tietokoneita. Se on siis entinen prosessorin jäähdytyssiili. Nyt muistilaput ja muut käsittelyä odottavat paperit seisovat siinä järjestyksessä. Tietokoneita löytää muuten yllättävän usein sekajätteestä. Erilaisia siilejä olen niistä kannibalisoinut jo kolme kappaletta.

Vastaavanlaisia tavaroita voisi käyttää lukemattomilla muillakin järkevillä tavoilla, vaikka niitä ei useimmiten kierrätetäkään. Ja juuri tämä on ainakin itselleni yksi dyykkimisen juju.

Viite