Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Työttömät ovat sinunkin edestäsi

Vihreä Lanka 20 vuoden päästä -sarjassa visioidaan tulevaa.

Vihreä Lanka 20 vuoden päästä -sarjassa visioidaan tulevaa.

25.11.2013

Vesa Sisättö

Työtön virkistää ja mahdollistaa työntekosi.

Työttömien elämä Suomessa on kohentunut kovasti sen jälkeen, kun heidän asemansa määriteltiin uudestaan valtioneuvoston tilaamassa Kehittyvän kehityksen kehitys -tutkimushankkeessa.

Kolmen muotifilosofin ja heidän kaveriensa toteuttama hanke maksoi peräti 115,6 miljoonaa euroa, joten sen ideoita oli pakko ryhtyä toteuttamaan välittömästi. Hankkeen väliraportissa nostettiin työttömien asemaa kertaheitolla julistamalla, että jokainen työtön takaa työllisen työpaikan.

”Logiikka menee jotenkin niin, että jos henkilö X ei olisi työtön, nyt töissä oleva henkilö Y olisi työtön hänen sijastaan. Näin ollen työttömille tulee olla kiitollinen omasta työpaikastaan”, julistaa hankkeen johtaja, valtakunnanfilosofi Miisuli ”Rehab” Mentaltourbine-Dentalfiba.

Hankkeen ehdotuksista välittömästi toteutettiin myös eläkeläisille suunnatut mielipidekirjoitustyöpajat, joissa seniorikansalaiset voivat ideoida mitä tekemättömiä töitä työttömät voitaisiin panna tekemään.

”Yksikään ehdotus ei koskaan ole toteuttamiskelpoinen, mutta mielipidekirjoittelulla on valtava terapeuttinen merkitys. Loistava oivallus oli järjestää työpajat vuodenajoittain teemallisiksi. Nyt ´Työttömät olisi laitettava sienestämään´ -kirjoitusten sesonki alkaa olla ohi, mutta jo aivan kohta voidaan alkaa suunnitella ´Työttömät voisivat pudotella lumet katoilta´ -kirjoituksia”, Mentaltourbine-Dentalfiba hehkuttaa.

”Voidaan sanoa että työttömät tekevät meidän kaikkien elämästä merkityksellistä”.

Mitä työttömät itse ajattelevat tästä kaikesta, ei voisi Mentaltourbine-Dentalfiban mukaan vähempää kiinnostaa, jo määritelmänkin mukaan.

”Se sotkisi asiaankuuluvan logiikan, jossa on ihmisiä A ja ihmisiä B.”

Google Innerview herättää ristiriitaisia tuntemuksia

Googlen asiakkaiden (ent. ihmiskunta) elämä sai torstaina oudon käänteen, kun Google InnerView -palvelu avattiin. Hakukonejätti on totuttanut käyttäjänsä jo siihen, että pienempiäkin yksityiskohtia voi tarkastella sen palveluiden avulla.

Kuvapalvelut toteutetaan mikroroboteilla, joita on kylvetty ympäristöön kvadriljoonittain. Hiukan keskustelua herätti niiden avulla toteutettu Google CloserView, jossa saattoi googlailla kuvia vaikka naapurinsa varpaidenvälejä. Kokemus osoitti, että varpaidenvälit eivät olleet kiinnostavin kohta, jota käyttäjät halusivat tarkkailla.

Ällistyneitä henkäyksiä tarkkailijoissa herättänyt Google InnerView on toteutettu vieläkin pienemmillä kuvausnanoboteilla, joita on levitetty ilmakehään vuoden alusta lähtien. Nyt niitä arvellaan olevan tuhansia jokaisessa ilmakuutiometrissä. Nanobotit etsiytyvät keuhkojen kautta ihmisen verenkiertoon ja aivoihin, josta ne välittävät tarjolla olevan informaation verkkoon.

”Nykyään käyttäjä voi googlata naapurinsa ajatukset. Eikö olekin romanttista, että voit yhdellä napinpainalluksella selvittää, kuka ajattelee sinua?”, kehuu Googlen pr-hahmo Markku am der Posse sekä Sesse uutta palvelua.

Kirjoitus on julkaistu Vihreä Lanka lehdessä 15. marraskuuta 2013.

Viite