Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Uuteen nousuun

26.4.2011

Juha Honkonen

ei niin huonoa vaalitulosta, ettei jotain hyvääkin.

Kokoomus saattaa pitää kiinni vihreästä verouudistuksestaan, sillä puolue haluaa siirtää verotusta työstä kulutukseen. Ilmasto kiittää, sillä saastuttavampi vaihtoehto maksaa enemmän kuin ympäristöystävällinen.

Sosiaalidemokraatit eivät ole yhtä innokkaita lopettamaan ympäristöministeriötä kuin keskustalaiset. Demarit ajoivat Suomen luonnonsuojeluliiton idean läpi 1983. Perinteitä ympäristöministerinä voisi jatkaa vaikka Susanna Huovinen, päättyneen kauden puheenjohtaja ympäristövaliokunnasta.

Perussuomalaiset taas saavat luvan pitää sanansa vaalilain puolustamisesta. Timo Soini on kasvanut isoksi pienessä puolueessa, joten takin kääntö olisi härski temppu. Jos vaalilaki olisi ollut jo voimassa, vihreät olisivat saaneet viisi paikkaa enemmän. Puolue kompastui taas vaalipiirikohtaisiin piileviin äänikynnyksiin.

Vanhan järjestelmän suurin voittaja on rkp, jonka kaikki potentiaaliset kannattajat asuvat muutamassa vaalipiirissä. Puolue sai vain reilu puolet vihreiden äänimäärästä mutta silti yhtä monta kansanedustajaa. Tässä avittaa myös reliikki Kansainliiton ajalta, kun Ahvenanmaalle myönnetään automaattinen paikka eduskunnasta.

Yksi perussuomalaisten suurista toiveista on pakkoruotsin poistaminen. Siihen olisi mahdollisuudet ilman rkp:tä. Persujen arvaamattomuuden takia ruotsalaiset saatetaan kuitenkin ottaa hallitukseen jo 10. kerran peräkkäin. Näin rkp olisi taas takuumiehenä, jos hallituksen muut rivit repeilevät äänestyksissä.

Hallitusneuvotteluista ei todellakaan tule helpot. Kokoomus joutuu duunaripuolueiden kanssa puun ja kuoren väliin liittyen vero- ja eläkeratkaisuihin.

Keskustan putoamisen ansiosta pohjoisen joet ja suuri osa soista saatetaan jättää rauhaan sekä kuntia voidaan karsia.

Vihreiden nousu on jo alkanut. Uusia jäseniä tulee puolueeseen ennätystahtia.

Kirjoittaja on Vihreän Langan päätoimittaja.

Viite