Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Vaalirahoitus on yhä pimeää

EU-vaaliblogi. Blogissa seurataan eurovaaleihin liittyviä ilmiöitä, ihmisiä ja tapahtumia vaalipäivään asti.

EU-vaaliblogi. Blogissa seurataan eurovaaleihin liittyviä ilmiöitä, ihmisiä ja tapahtumia vaalipäivään asti.

21.5.2014

Juha Honkonen

Eurovaalit ovat osoittaneet, ettei vaalirahoitusta ole vieläkään saatu avoimeksi. Ennakkoäänestys on päättynyt, mutta suuri osa rahoituksen ennakkoilmoituksista loistaa yhä poissaolollaan. Niitä ei välttämättä tule lainkaan lisää, koska ei ole pakko.

Äänestäjät saavat tietää vaalirahan virrat vasta heinäkuun lomahelteillä, sillä löperön lain mukaan ilmoitukset täytyy jättää vasta kaksi kuukautta vaalipäivän jälkeen. Silloin arpa on jo heitetty ja uudet mepit tutustuvat kivaan kesäkaupunkiin Brysseliin.

Jälkikäteenkin merkittävä osa rahoituksesta jää hämäräksi, sillä korkeintaan 1500 euron lahjoituksia ei tarvitse avata. Yhteensä näistä "pikkurahoista" saattaa kertyä erittäin merkittäviä summia. Esimerkiksi presidentinvaaleissa Sauli Niinistön kampanjarahoista jäi piiloon satojatuhansia euroja.

Pimeiltä näyttävät näidenkin vaalien rahat, vaikka varsinainen äänestyspäivä on jo ovella. Puolueista ennakkoilmoituksen on jättänyt vain vihreät ja sinivalkoinen rintama. Edellisen budjetti on 140 000 euroa ja jälkimmäisen 0 euroa.

Myös ehdokkaiden ilmoitukset ovat pääosin synkkää selattavaa. Esimerkiksi suurimmaksi puolueeksi todennäköisesti yltävän kokoomuksen lista on tyhjää täynnä: vain kohuehdokas Lisa Sounio-Ahtisaari ja ministeri Henna Virkkunen ovat jättäneet ennakkoilmoituksen. Heiltäkin jää kaikki ulkopuolinen raha avaamatta: listalla ei ole yhtä ainutta henkilöä tai yritystä. Virkkunen on raapinut kasaan 40 000 euroa korkeintaan 1500 euron erissä.

Vaalien kakkoseksi veikataan keskustaa. Sen ehdokkaat ovat tehneet ennakkoilmoituksia ahkerasti; vain Paavo Väyrynen ei ole jättänyt ilmoitusta. Muiden ilmoitukset ovat kuitenkin silkkoa sisältä. Esimerkiksi talouskomissaari Olli Rehn ei avaa lainkaan 82 000 euron tukipottiaan.

Kehuttavia eivät ole muidenkaan suurten puolueiden, demarien tai perussuomalaisten, ilmoitukset. Ehdokkaat eivät selvästi harrasta avointa varainkeruuta, koska laki ei sitä edellytä. Tehdään vain minimisuoritus.

On merkillistä, ettei kytkösten läpinäkyvyys ole noussut juuri minkäänlaiseksi vaalivaltiksi. Maan tapa elää ja voi hyvin.

 

vaalirahoitus 

Viite