Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Vaaran vihannekset

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
Mieti ennen kuin syytät! Viaton espanjalaiskurkku mustamaalataan. Se ajautuu huonoille teille ja lopulta myrkyttyy sisältä.Juha Peurala

Mieti ennen kuin syytät! Viaton espanjalaiskurkku mustamaalataan. Se ajautuu huonoille teille ja lopulta myrkyttyy sisältä.

22.6.2011

Eno

Pesu ei auta, jos pöpö on kasvin sisällä.

Mika Piiroinen kysyy: Onpa taas suolistotauteja, kenties kasvisperäisiä. Jos vesipitoista kasvia – kurkkua tai vaikka melonia – kastelee bakteerien saastuttamalla vedellä, kykeneekö kasvi kasvattamaan ihmisen syötäväksi tarkoitetun osansa niin, että sen sisältämä vesi on vaaratonta. Eli puhdistaako kasvi kasteluveden?

Eno vastaa: Aika huonosti on tiedostettu, että kasvikset voivat olla pöpöjen lähde siinä missä lihakin. Yleensä bakteerit tarttuvat kasviksiin ulkokautta jossain likaisessa kohdassa pellon ja lautasen välillä.

Mutta voi bakteereja olla kasvin sisälläkin. Etenkin jos kurkku tai muu vihannes on vaurioitunut esimerkiksi jonkin kasvitaudin vuoksi. Tällaisessa huonossa kohdassa voivat viihtyä myös ei-kasviperäiset bakteerit.

Joissakin tutkimuksissa on käynyt myös ilmi, että tietyt ihmisille vatsatautia aiheuttavat bakteerit pystyvät tarttumaan vihanneksiin siten, että pelkkä huuhtelu ei riitä poistamaan niitä. Ne voivat siirtyä kasvin sisään esimerkiksi kasvin pinnassa olevien hengityshuokosten kautta.

Ja vielä pahempaa: Bakteerit voivat todellakin päätyä saastuneesta kasteluvedestä juuriston kautta kasvien sisään. Kasvi ei siis puhdista vettä.

Pelkkä huuhtelu ja kuoriminen ei aina riitä. Vihannekset pitäisi kuumentaa, kuten esimerkiksi Kiinassa on perinteisesti tehty. Säteilyttäminen tappaisi pöpöt myös, mutta sitä saa EU:ssa tehdä lähinnä mausteille.

Posti-Arttu, tuo meidän perän entinen valtion virkamies, on tavannut aina varmuuden vuoksi jättää muut vihannekset kuin lenkkimakkaran syömättä. Ei sekään ole kovin terveellistä, kun lopputuloksena äijänpallo, joka pystyy aiheuttamaan liikenneruuhkan pappa-tunturilla liikkuessaan. Ei mahdu ohi kuin ojan kautta, kokeiltu juttu.

Viite