Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Vastustamisen anatomiaa

18.2.2011

Laura Häkli

Kun maailma tuntuu monimutkaiselta, politiikka on mätää, vanhuksille ei vaihdeta vaippoja eikä enkelitaivaata saa laulaa päiväkodissa, perussuomalaiset pelastavat.

He eivät sulata nykymenoa ja sanovat sen kansan kielellä. He eivät ole poliittisesti korrekteja eivätkä tuhlaa veronmaksajien rahoja imagokonsultteihin. Silmälasit saavat olla vinossa ja tuulitakki puvuntakin päällä. Se vetoaa kansaan, joka on väsynyt uudistuksiin, suvaitsemiseen, kiertelyyn, kaarteluun ja huonosti menemiseen.

Perussuomalaiset on nerokas yhdistelmä muutosta ja muutosvastarintaa. Ihmisen psykologiassa muutosvastarinta ilmenee esimerkiksi informaation torjumisena ja korostuneena itsesuojeluna.

Perussuomalaisessa ajattelussa esimerkiksi ilmastonmuutokseen, kansainvälisyyteen ja uusiin innovaatioihin liittyvä tieto torjutaan ja politiikassa keskitytään suojelemaan suomalaisia ulkopuolisilta uhkilta, kuten EU:lta, maahanmuuttajilta, lapsia saavilta naispareilta ja vihreiltä.

Eduskuntavaaleista on tulossa ennen kaikkea liberaalien ja konservatiivien välinen taistelu. Vihreät on ainoana puolueena sanoutunut irti perussuomalaisesta tavasta tehdä politiikkaa ja puhunut ympäristön ja monikulttuurisuuden puolesta, vaikka ne eivät helpoimpia teemoja olekaan. Linja ei ole nostanut suosiota pilviin mutta toiminut kuitenkin: perussuomalaisten lisäksi vain vihreät on mielipidemittauksissa onnistunut kasvattamaan kannatustaan.

Jos puolue ei koskaan ole ollut hallitusvastuussa ja vaalit ovat oven takana, pelkkä vastustaminen riittää politiikan ytimeksi. Mutta pian enää ei. Tuoreiden gallupien perusteella perussuomalaiset ovat seuraavassa hallituksessa. Jos sittenkin syrjäkylien palvelut huononevat, vaipat jäävät vaihtamatta ja työttömyys kasvaa, sutkauksia voi olla vaikeampi keksiä.

Kukaan ei vielä tiedä, millaista olisi perussuomalaisten hallituspolitiikka. Lue Jukka Vahdin valistunut arvaus tämän viikon paperilehdestä tai ensi maanantaina netistä.

Kirjoittaja on Vihreän Langan toimituspäällikkö.

Viite