Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Vastuullista pikapikatrendiä Zarasta?

Mikael Ahlfors

Vikatikki-blogi.
Mikael Ahlfors

10.11.2010

Outi Moilala

Kyllästyin peruspaitoihin ja olen Helsingin keskustan Zarassa etsimässä jotakin jännää. Siellä saa näkymän uusimpiin trendeihin, valikoima kun uudistuu ehkä kaikkein nopeimmin.

Vaatteet ovat sekaisin pöyhityissä kasoissa. Päällimmäiseksi vaikutelmaksi jää kummallisuus. Oudoin on tosi paksu lyhythihainen valkoinen villaneule, jonka isossa hupussa on teddykarvasisus.

Kummallisuus myy — kassoilla on perjantai-iltana kunnon jonot. Hinnat ovat edulliset.

Zara on jännä tapaus. Se ei mainosta lainkaan, se on äärimmäisen nopea ja myy kuin häkä. Mutta miten on sen vastuun laita?

Oikeastaan olen Stockmannin liikkeessä, sillä se pyörittää Suomessa Zaraa franchising-periaatteella. Zara-ketjun espanjalainen emoyhtiö, jättimäinen Inditex, päättää vastuuasioista, ja ne se on hoitanut verrattain hyvin.

Inditex on jäsenenä tehtaiden oloja kehittävässä ja tarkastavassa ETI:ssä. Hyvämaineisen Ethical Trading Initiativen muodostavat yritykset, kansalaisjärjestöt ja ammattiliitot.

Konserni on solminut harvinaisen kunnianhimoisen globaalin puitesopimuksen kansainvälisen tekstiilityöläisten liiton kanssa. Inditex sopi muun muassa antavansa ammattiliitolle pääsyn kaikkien alihankkijoidensa, myös raaka-aineiden tuottajien, luokse.

Osia sopimuksesta noudatettiin jo ennen sen solmimista ja tuhannet ovat saaneet paremman toimeentulon. Hyvä hyvä.

Kyseessä vaikuttaa olevan kaiken kaikkiaan harvinaisen vastuullinen suuryritys. Minua kuitenkin hiertää juuri äärimmäinen nopeus. Lukioikäisenä olisin varmaan rakastanut sitä, että kaupassa on aina uutta ja että toinen samanlainen vaate tuskin kävelee vastaan, mutta nyt se askarruttaa.

Nopeat toimitusajat ovat mahdollisia vain silloin, jos tehtaissa pakerretaan yötä päivää, valmistus on lähellä tai käytetään lentorahteja. Inditex valmistuttaakin suhteellisen paljon eurooppalaisilla tehtailla ja kuljettaa paljon lentokoneella. Miinusta tulee lennoista, mutta plussaa omasta tuulivoimalasta.

Ehkä suurempi mutta liittyy uutta ihannoivaan kulutusvimmaan. Toisaalta, jos vaatteet ovat kestäviä, mikäs siinä. Silloin on vain niin last season, mutta ei se minua haittaa.

Enkä harmikseni löydä liikkeestä mitään sopivaa. Neuleissa on lyhyet hihat, joten talvellahan paleltuu! Zaran suunnittelijat eivät siellä Espanjassa ehkä kuitenkaan ole jumalia?

Kirjoittaja on yritysten yhteiskuntavastuun parissa työskentelevä tutkija. Teksti edustaa kirjoittajan henkilökohtaista näkemystä.

Viite