Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Vauvavuoden 9 opetusta

Mikael Ahlfors

Kaksoset -logo.
KAKSOSET KESTOVAIPOISSA. Tämä on blogi kaksosista, joiden piti aina käyttää kestovaippoja. Toisinkävi.Mikael Ahlfors

KAKSOSET KESTOVAIPOISSA. Tämä on blogi kaksosista, joiden piti aina käyttää kestovaippoja. Toisin
kävi.

16.6.2010

Äiti

Kaksoset täyttivät lauantaina vuoden. Se oli minullekin yksi elämän suuria juhlapäiviä. En olisi uskonut, että näkisin sen päivän niinkin hyvissä sielun ja ruumiin voimissa. Tästä on selvitty! On ruokittu ja vaatetettu ja pidetty hengissä kaksi huutavaa ihmisentainta vuoden ikään asti – ja yksi isoveli siinä sivussa. Eläköön!

Kliseistä, mutta pakko sanoa: olen oppinut paljon. Tässä tässä tärkeimmät opetukset, joista saattaa olla iloa tuoreille monikkovanhemmille – ja vahingoniloa muille. Joka ainoa kohdan olen oppinut kantapään kautta.

1. Älä haaveile lattemamman roolista. Kahviloissa hengailevan, kynsihoidoissa käyvän äidin rooli ei ole sinua varten. Sinä sen sijaan opit arvostamaan pyjamassa nautittua, mikrossa lämmitettyä kahvia. Onneksi ruotsalainen Mama-lehti kertoo, että itsekeskeiset lattemammat eivät enää ole muodissa, sillä nyt trendiäiti keskittyy pehmeisiin arvoihin, hitailuun, ekoiluun ja kotoiluun.

(Et välttämättä mahdu kärryinesi edes sisään kahvilaan, vessasta puhumattakaan. Olen kerran jäänyt jumiin ovenkarmeihin, joihin jäi kunnon jäljet, kun meidät irrotettiin. Vessassa pitää käydä kaksi vauvaa sylissä ja laskea heitä vuorotellen lattiaa nuolemaan. Toinen vaihtoehto on pyytää ventovierasta vahtimaan toista vauvaa sillä aikaa, kun vaihdat vessassa toiselle vaippaa. Ystävä on kahvilareissuilla siis kullanarvoinen!)

2. Älä ota stressiä ympäristöasioista, vaan tee mitä voit. Kaksoset saattavat jopa pienentää ekosyntitaakkaasi, sillä lasten 2-vuotispäivän jälkeen suurperheellä ei esimerkiksi ole enää varaa lentää lomille. Ostat kaiken mahdollisen käytettynä, et sorru kalliisiin valmisvelleihin ja – puuroihin, kiinnostut säilömisestä, leipomisesta, siirtolapuutarhatonteista ja ruokapiireistä – ja toisten ihmisten auttamisesta, sillä tiedät miltä tuntuu olla pulassa.

3. Ota kaikki lastenhoitotarjoukset vastaan. Jos sinulla on kolme lasta tai varsinkin kaksoset, hoitotarjouksia ei enää satele kuten esikoisen syntymän jälkeen. Kaverilla on oltava reippaasti itseluottamusta ja masokistisia piirteitä antaakseen vanhemmille vapaaillan kaupungilla.

4. Usko suojelusenkeleihin. Et voi vahtia kaikkia lapsia koko ajan, imuroidessa joku kyllä ehtii haukata sähköjohdosta, jos sille päälle sattuu. Seuraa onnettomuusalttiimpaa vauvaa, äläkä puutu pikkuasioihin. Hiekansyönti on vaaratonta verrattuna kivien ja kielojen syömiseen.

5. Käytä lapsilla ja itselläsi kirjavia vaatteita. Säästät luontoa ja pyykinpesuainetta.

6. Kun haluat nauttia kotisi siisteydestä, katsele kattoa. Se on ainoa paikka, joka ei ole täynnä roskia, tahroja, hiekkaa, kakkaa, ruuantähteitä tai puklua. Kun edellä mainittuja asioita joutuu kattoon, puhdista se välittömästi, ja silmä voi taas levätä.

7. Ajattele, että kynnys avioeroon/avoeroon nousee. Tajuat, ettet yksinkertaisesti enää selviäisi yksin. Tasa-arvokysymyksetkin saavat helpon vastauksen, kun kotitöitä ei enää voi jakaa: kummallakin on koko ajan kädet täynnä.

8. Jos haluat muistaa, miksi kaksoset ovat hyvä juttu, pue heille hassut hatut ja mene bostailemaan Senaatintorille. Saatte takuuvarmasti ihailijoita, ainakin italialaiset kiljuvat "Divino! Bambini!" ja haluavat ottaa teistä kuvan.

(Kerran jouduimme jopa japanilaisryhmän haastatteluun, tulkki käänsi turistien kysymykset ja minun vastaukseni, jotka aiheuttivat ihastunutta hymistelyä. Vauvat saivat kaipaamaansa huomiota, ja äidin itsetunto nousi.)

9. Nauti joka hetkestä. Muista, että kun kaksi tai kolme pientä ihmistä haluaa istua sylissäsi yhtä aikaa, olet suosiosi huipulla.

Ps. Yksivuotispäivän voitonriemua varjosti yksi ikävä asia: erään kaksosäidin paljastus, jonka mukaan ensimmäinen vuosi kaksosten kanssa oli lasten leikkiä - verrattuna seuraavaan.





Viite