Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Vegaanille ei maistu raato

Juha Peurala

Eno-kuvitus.
Eettisin vaihtoehto. Jalapenoilla höystetyistä purkkimakkaroista ja tuontioluesta koostuva vulgaarinen ruokavalio tuottaa länsimaiselle ihmiselle parhaiten tämän ansaitsemat tuskat.Juha Peurala

Eettisin vaihtoehto. Jalapenoilla höystetyistä purkkimakkaroista ja tuontioluesta koostuva vulgaarinen ruokavalio tuottaa länsimaiselle ihmiselle parhaiten tämän ansaitsemat tuskat.

11.2.2013

Eno

Eliökunnan kaikista öttiäisistä vain eläimet ovat vegaanille tabu

Nimimerkki ”Omnom Kasvis” kysyy: Saako vegaani syödä raatoja tai luonnollisesti kuolleita eläimiä? Entä missä kulkee eläimen raja? Miten on bakteerien ja hiivojen laita?

Eno vastaa: ”Kuudesta eliökunnan kunnasta olkoon sinun sallittua syödä kaikkia muita paitsi eläimiä”, lausui suuri profeetta Vegan (Tofulaiskirj. 1:2). No ei vaiskaan lausunut.

Vegaanius ei ole uskonto, joten jokainen voi periaatteessa määritellä sen tarkemmat rajat itse. Tietenkin jos vegaani laskee vaikka tuplaporilaiset ruokavalioonsa, voi kysyä pystyykö häntä kutsumaan vegaaniksi muuten kuin tietyin varauksin.

Mitä tulee raatoihin tai luonnollisesti kuolleisiin eläimiin, niiden syöntiä ei voi terveyssyistä suositella kenellekään.

Suurin osa vegaaneista ja sen puoleen vegetaristeistakin määrittelee ruokavalionsa sitä paitsi niin, että he eivät yksinkertaisesti syö lihaa, oli eläin sitten kuollut millä tavoin tahansa. Ajatuskin lihansyönnistä voi tuntua vegaanista ällöltä.

Isoihin idän uskontoihin, kuten hindulaisuuteen ja buddhalaisuuteen, liittyy kasvissyöntiä, mutta ideana ei niinkään ole lihan syömisen kielto vaan väkivallasta ja tappamisesta kieltäytyminen. Niinpä joissakin buddhalaisuuden suuntauksissa katsotaan, että yksilö ei vahingoita karmaansa, jos hän syö lihaa, jonka on ostanut kauppiaalta. Ajatuksen takana on se, että eläin on voinut kuolla luonnollisestikin.

Suuren Veganin mainitsemat kuusi eliökunnan kuntaa ovat kasvit, eläimet, sienet, protoktistit, bakteerit ja arkit. Kolme viimeistä kuntaa ovat suurimmaksi osaksi mikroskooppisia otuksia, joita monessa tapauksessa olisi mahdotonkin vältellä ravinnossaan.

Protoktistit ovat ehkä maallikoille hiukan vieraampi kunta. Siihen kuuluu sekalainen joukko eliöluokkia, joita yhdistää se, että ne eivät kuulu muihin kuntiin. Esimerkiksi ameebat ja limasienet ovat protoktisteja.
Bakteerit eivät siis ole eläimiä ja hiivat taas ovat sieniä, joita vegaani voi syödä.

Ihan hyvä niin. Olisi kiusallista asioida leipomossa, jos edessä olisi jatkuvasti lauma mielenosoittajia PULLA ON MURHA -kylttien kanssa.

Viite