Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Vielä yksi opetus

6.9.2010

Vihreät lasit

Puheenjohtaja Jyrki Katainen

Hyvä Veli,

Huomasin, että olet viime aikoina pyrkinyt nostamaan profiiliasi ulkopolitiikan saralla.

Tulevalle pääministerille tämä on hyvä ja oikein, mutta asiaa aikoinaan itsekin harrastaneena saanen antaa sinulle pari neuvoa.

Ensimmäinen on tämä: älä saatana mene ärsyttämään venäläistä. Jos sinä suututat venäläisen, siitä et kärsi vain sinä itse, vaan siitä kärsii koko Suomen kansa.

Toinen neuvoni on: siirrä se perkeleen hölkkäheikki ulkoministeriöstä vaikka kulttuuriministeriksi – siinä tehtävässä ei perinteisesti ole pystynyt suurellakaan säheltämisellä aiheuttamaan korvaamatonta vahinkoa kansakunnalle.

Ei minulla ole mitään kuntourheilijoita vastaan, mutta kyllä se Suomesta ikävän kuvan antaa itään päin, jos ulkoministeri puhuu viittä kieltä, joista yksikään ei ole venäjä.

Koko tämä teidän Venäjän-operaationne haiskahtaa. Joskus olisi parempi olla tekemättä mitään, jos ymmärrys ei muuhun riitä.

Tämä oli yksi niistä harvoista asioista, jonka edellinen pääministeri – jolla häpeäkseni on minun poikieni etunimet – politiikasta ymmärsi.

Kun nyt pitkästä aikaa tulin tarttuneeksi kynään, sanon sinulle pari asiaa myös sisäpolitiikasta.

Ensinnäkin näkisin, että nykyisessä epävarmassa maailmantilanteessa olisi syytä runnata vaalien jälkeen maahan mahdollisimman laajapohjainen hallitus.

Tässä olisi sekin hyvä puoli, että voisit antaa sille Vennamon pullealle perilliselle vaikka työministerin salkun.

Voin näin jälkikäteen myöntää tehneeni 70-luvulla virheen, kun en päästänyt SMP:tä hallitukseen. Sieltähän se heidän alamäkensä vasta alkoi.

Median te olette päästäneet hyppimään ihan liikaa nokillenne. Kyllä ne osaavat olla hiljaa, kun niille tarpeeksi kovasti sanoo.

Minä tiedän, että sinäkin olet ryypännyt toimittajien kanssa, eivätkä ne niistä illoista mitään kirjoittele. Ehkä sinä osaat hoidella ne oikein.

Minä en ole viime aikoina juuri kirjoitellut. Aikoinani tartuin kynään joskus liiankin sypäkästi.

Tämän tein kuitenkin vain siksi, että poliittisesta toiminnastani esitettiin julkisuudessa niin virheellisiä tietoja ja vääristeltyjä päätelmiä, että minun oli miltei pakko ne näin kirjeitse torjua.

Virheelliset tiedot ja vääristely eivät ole sittemmin yhtään vähentyneet. Minä en vain oikein jaksa enää välittää.

Olen ehkä tullut vanhaksi.

 

Kirjoittaja on median sisäpiiriläinen, joka täytti viime perjantaina 110 vuotta. Kirjoitus on julkaistu alunperin 3. syyskuuta ilmestyneessä Vihreässä Langassa.

Viite