Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Vihreä Lanka taas vaarassa

19.4.2013

Juha Honkonen

Onko 45 miljoonaa euroa paljon vai vähän? Vähän se on siitä päätellen, kuinka olematonta on keskustelu puolueille myönnettävästä tuesta.

Perussuomalaiset pitivät asiasta vähän meteliä ennen eduskuntavaaleja, ja vihreät tekevät sitä aina nuorisojärjestöjen tukia myönnettäessä, mutta muuten on hiljaista. Näin siitäkin huolimatta, että Etyjin tarkkailijat ovat antaneet Suomelle tukien jakoperusteista huomautuksen.

Tuissa on kaksi suurta ongelmaa: kaikki tuki ei ole parlamentaarista eivätkä kaikki puolueet tukien piirissä. Ministeri Paavo Arhinmäki (vas) sai taas viime viikolla selitellä, että nuorisojärjestöjen tuki jaetaan ”toiminnan mukaan” eli täysin mutulla. Selitys vuotaa kuin Talvivaara, sillä rahallahan sitä toimintaa luodaan.

Tuki pitäisi myöntää kannatuksen mukaan. Myös varsinainen puoluetuki tulisi antaa suoraan äänimäärän perusteella. Nykyään summan määrittelee kansanedustajien nuppiluku, jolloin potteihin vaikuttavat vaalipiirien äänikynnykset ja jolloin eduskunnan ulkopuoliset puolueet jäävät puille paljaille.

Mustia pilviä on kerääntymässä myös Vihreän Langan ja muiden puoluelehtien ylle. Lehdistö- ja viestintätukea on jaettu vuosikymmenien ajan, jotta puolueiden toiminta olisi äänestäjilleen läpinäkyvää ja jotta poliittinen keskustelu pysyisi yhteiskunnassa vireänä. Puoluelehdet on nähty tässä parhaaksi keinoksi.

Nyt puoluesihteerit pohtivat, pitäisikö viestintätuki sulauttaa yleiseen puoluetukeen. Tällöin puoluetoimistojen saama potti lähes kaksinkertaistuisi. Nykyistä viestintätukea siirrettäisiin journalismista puolueiden brändimainontaan ja mainostoimistojen taskuun.

Mitä mieltä olisi veronmaksaja, jos häneltä kysyttäisiin?

Viite