Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Vihreä VR ei kannusta pyörän kuljettamiseen

28.10.2011

Ekokyttä

Ekokyttä suunnitteli lähtevänsä pyöräretkelle Keski-Suomeen mutta huomasi, ettei omaa pyörää niin vain roudata junassa mukana. Vihreäksi itseään mainostava VR kynii matkustajilta pyörän kuljetuksesta yhdeksän euroa IC-junissa ja pakottaa varaamaan pyöräpaikan etukäteen.

Pika- ja taajamajunissa paikkaa ei tarvitse varata, mutta jos niin tekee, säästää euron. Pyörän hinnaksi tulee 9–10 euroa. VR ei kannusta myöskään työmatkapyöräilyyn, koska vyöhykealueella pyörästä pitää pulittaa 4,2 euroa per matka.

Aika suolaiseksi käy, jos junailee Vantaalta Helsingin keskustaan joka päivä ja pyöräilee asemalta Ruoholahteen. Kaiken lisäksi VR kieltää pyörien kuljetuksen kokonaan ruuhka-aikoina.

SYYTE: Kansalaisten vihreän ja terveellisen elämän torpedoiminen ja omaa mielikuvamainontaa jalkaan ampuminen.

PUOLUSTUKSEN PUHEENVUORO:Pyörä tarvitsee paljon tilaa, minkä vuoksi hinnat on katsottu kohtuullisiksi. Kun paikat varataan etukäteen, vältytään tilanteilta, jolloin junaan on tulossa enemmän pyöriä kuin on paikkoja. Asiakkaat ovat toivoneet, että lähiliikenteen junissa pyörien kuljettaminen sallittaisiin vain ruuhka-aikojen ulkopuolella”, Kaisa Keronen VR:n viestinnästä sanoo.

RANGAISTUS: VR:n henkilökunnan pitää nostaa pyöränsä sata kertaa IC-junien eteisseinään ruuvattuun hankalaan pyörätelineeseen ja tapella kanssamatkustajien kanssa siitä, ketkä kolme saavat ottaa pyöränsä mukaan.

Kirjoitus on julkaistu alunperin 21. lokakuuta ilmestyneessä Vihreässä Langassa.

Viite