Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Yhtäkään eläintä ei saa hyväksikäyttää

15.10.2014

Tatu Chant

Kesällä 2014 kirjoitettiin Vihreiden vegaanien perustamiskirja. Ajatus on itänyt jo pidempään, nyt saimme kasaan mahtavan joukon ihmisiä, joita yhdistää sekä vihreä maailmankatsomus että veganismi.

Miksi halusimme oman vihreän yhdistyksen? Siksi, koska eläin­oikeusasioita ei ole tuotu riittävästi esille suomalaisessa politiikassa. Veganismi ei siis ole vain ruokavalio vaan näkemys, että kaikilla eläimillä on yhtäläinen oikeus hyvään elämään, eikä yhtäkään eläintä saisi käyttää hyväksi.

Eläinten hyväksikäyttö kuluttaa myös valtavasti luonnonvaroja. Äskettäin oli Vihreässä Langassa artikkeli, jossa kerrottiin, että 2050 pelkkä ruokatuotanto tulee rikkomaan nyt asetetut kasvihuonekaasujen päästörajat.

Suuri syy tähän on jatkuvasti kasvava lihankulutus. Se on ympäristön, eläinten ja myös ihmisten terveyden kannalta kestämätön tie.

Vihreiden periaateohjelmassa vuodelta 2012 sanotaan: ”Vapaus kaikille. Ihmisillä tulee olla oikeus elää haluamallaan tavalla, kunhan ei rajoita toisen oikeutta samaan tai vahingoita eläimiä tai ympäristöä.” Ihanteen tasolla näen siis vihreiden jo pitävänkin myös eläinten oikeuksia tärkeänä.

Jos lemmikkikoiraa kohdeltaisiin kuin sikaa lihatuotannossa, omistaja saisi syytteet eläinrääkkäyksestä. Voimmeko siis sanoa, ettei tuota sikaa ja sen lukemattomia lajikumppaneita vahingoiteta parhaillaan, jatkuvasti, ja tällä hetkellä lain puitteissa?

Halu lopettaa turkistarhaus on askel oikeaan suuntaan: toivottavasti ensimmäinen monista. Toivon jonain päivänä spesismillä eli lajisorrolla olevan yhtä huono maine kuin rasismilla nykyään. Silloin me vanhat vegaanit voimmekin purkaa yhdistyksemme.

Kirjoittaja on Vihreiden vegaanien puheenjohtaja.

Viite