Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Yksi on toista tasa-arvoisempi

4.11.2011

Juha Honkonen

Yksi mies, yksi ääni -periaatteen luulisi toteutuvan niinkin demokraattisessa maassa kuin Suomi. Näin ei kuitenkaan ole, kun tarkastelee viime eduskuntavaalien ääniä.

Räikein ero on Vihreän liiton ja Ahvenanmaan kokoomus -yhteislistan välillä. Edellinen tarvitsi kaksi ja puoli kertaa enemmän äänestäjiä kansanedustajaa kohden kuin jälkimmäinen. Maakunnan erityisasema on Kansainliiton peruja.

Ahvenanmaalainen Elisabeth Nauclér on siirtynyt ruotsalaiseen eduskuntaryhmään, joten vallankäytön suhteen oleellista on verrata sitä ja vihreää ryhmää. Kummassakin on kymmenen edustajaa, vaikka vihreät saivat vaaleissa 79 000 ääntä enemmän.

Vielä pienemmällä äänimäärällä kansanedustajan saivat punamultaryhmät keskusta ja sdp. Ne tarvitsivat yhteen edustajaan 8 000 ääntä vähemmän kuin vihreät.

Missä oikeus, missä demokratia?

Ongelma on ajankohtainen, sillä puoluesihteerit pohtivat esitystä uudeksi vaalilaiksi lähiviikkoina. Hallitusohjelman mukaan laista pitäisi päättää vielä tämän vuoden puolella.

Demarit ovat nostaneet julkisuuteen mallinsa, jossa tyydytään lähinnä Itä-Suomen vaalipiirien yhdistämiseen. Siinä edellä mainittu epätasa-arvoisuus kuitenkin säilyisi.

On älytöntä, että suuret puolueet ovat ratkaisevassa roolissa. On paha saada aikaan yksimielisyyttä muutoksesta, kun se väistämättä heikentäisi vallanpitäjien asemaa.

Valta on niin ihanaa, ettei sen rinnalla äänestäjien tasa-arvoisuus paljon paina.

Kirjoittaja on Vihreän Langan päätoimittaja.

Viite