Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Äitiysloma on uusi eläke

Mikael Ahlfors

KAKSOSET KESTOVAIPOISSA. Tämä on blogi kaksosista, joiden piti aina käyttää kestovaippoja. Toisinkävi.Mikael Ahlfors

KAKSOSET KESTOVAIPOISSA. Tämä on blogi kaksosista, joiden piti aina käyttää kestovaippoja. Toisin
kävi.

18.3.2010

Äiti

Vietin kuusi ensimmäistä kuukautta vauvojen kanssa onnen kukkuloilla. Sitten alkoi arki.

Uskon, että täysimetys pitää äidin mukavassa hormonihiprakassa niin, että sitä jaksaa mitä vain: valvoa yöt ja heilua päivät helistin kädessä hymy huulilla. Mutta sitten siirrytään kiinteisiin: mössättyyn perunaan, mangososeeseen, luomukananmunaan, vessapaperiin ja pikkulegoihin.

Lastenhoito alkaa väsyttää. Äidin alkaa tehdä mieli omaa aikaa.

Se on luonnon tapa kertoa, että vauvailua voi nyt turvallisesti vähentää ja hoitovastuuta jakaa vaikka Mannerheimin lastensuojeluliiton tyttöjen kanssa. Maailma jatkuu kotioven ulkopuolellakin.

Minulla tämä oivallus tarkoitti sitä, että menin työväenopiston Afganistan ja demokratia -luennolle. Piristyin. Tajusin, että on aika tehdä jotain hyödyllistä kodin ulkopuolella. En enää halua olla kokopäiväisesti äiti.

Aloin käydä espanjankurssilla. Ryhdyin yhteisvastuukerääjäksi ja sitten lähimmäiseksi yksinäiselle vanhukselle. Viimeksi mainittuun ovat muuten lapsetkin osallistuneet ja olleet paljon aidompia lähimmäisiä kuin minä. Heti ensimmäisellä vierailulla esikoinen söi vatsansa täyteen keksejä ja esitteli sen jälkeen tasapainoilutaitojaan antiikkisohvan selkänojalla. Toinen kaksosista imeskeli lattialta löytämäänsä hiirenloukkua ja toinen työnsi sormensa rollaattorin pyörien väliin.

Vierailumme jälkeen yksinäisyys taisi tuntua vanhuksen mielestä pitkästä aikaa mukavalta.

Vanhempainvapaaseen latautuu paljon odotuksia. Tämä on viimeisiä laillisia mahdollisuuksia olla hetki poissa työelämästä. Joka aamu lehteä lukiessa muistaa, että meidän sukupolvemme on turha odottaa lokoisia eläkepäiviä, jolloin voi asua talvia Espanjassa, tehdä vapaaehtoistyötä tai kutoa mattoja. Me teemme töitä kunnes kuolema meidät erottaa - ja siksikin vanhempainvapaasta on otettava kaikki irti.

Kerrankin ei ole minnekään kiire. Sitä raaskii olla illan poissa lasten luota, kun on koko päivän puuhannut heidän kanssaan. Ja sitä voi tuntea olonsa tärkeäksi, kun on tehnyt kaikenlaista pientä kodin ulkopuolella.

Lapsetkin hymyilevät äidille leveimmin silloin, kun tämä astuu ulko-ovesta takaisin kotiin.

Lisää kaksosia kestovaipoissa löydät täältä.

Viite