Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

2000-luvun parhaat

Musta baskeri -logo.
Musta baskeri kommentoi blogissa kaikkea ajankohtaista iskelmästä oopperaan ja katutaiteesta museonäyttelyihin.

Musta baskeri kommentoi blogissa kaikkea ajankohtaista iskelmästä oopperaan ja katutaiteesta museonäyttelyihin.

29.12.2009

Musta baskeri

Vuosikymmen vaihtuu ja media tekee halpoja palstamillimetrejä listaamalla menneisyyttä. Joudumme lukemaan parhaat sitaatit, suurimmat poliittiset mokat ja vuosikymmenen kiinnostavimpien kirjojen luettelot sataan kertaan.

Tai saamme lukea. Muistoihin uppoaminen on rentouttavaa ja terapeuttista. Varsinkin, jos valitsee aiheekseen suomalaisen kulttuurin eikä amerikkalaisia sotasaavutuksia.

Tässä ovat kuluneen vuosikymmenen merkittävimmät kotimaiset kulttuuritapaukset suunnilleen tapahtumisjärjestyksessä:

Eija-Liisa Ahtila

Eija-Liisa Ahtila on kansainvälisen taidemaailman kuuma nimi. Suomalaisen kuvataiteilijan näyttelyt Tate Modernissa Lontoossa (2002) ja MoMA:ssa New Yorkissa (2006) tuntuivat aiemmin yhtä uskomattomilta saavutuksilta kuin euroviisuvoitto.

Tyttöduot

Nylon Beat ojensi valtikkansa PMMP:lle vuonna 2003 ja sen jälkeen kaikki oli selvää. Vuosikymmenen pop-yhtyeen tittelistä ei tarvitse käydä kisaa: niin ylivoimaisia ovat Paula Vesala ja Mira Luoti. Missä viipyy miesten laulama pop-musiikki, joka ei olisi tahattoman koomista?

Suomalainen Muhammad-kohu

Helmikuussa 2006 sarjakuvataiteilija Ville Ranta piirsi sarjakuvan naamioidun profeetta Muhammadin kohtaamisesta. Sarjakuva julkaistiin oululaisen kulttuurilehden Kaltion nettisivuilla. Tämän johdosta lehden johtokunta erotti päätoimittajan ja sulki nettisivut. Myötähäpeä johtokunnan toimintaa kohtaan tuntuu yhä vatsanpohjassa.

Euroviisuvoitto

Toukokuussa 2006 Suomi voitti Euroviisut kappaleella Hard Rock Hallelujah, jonka esitti Lordi. Hirviöasuinen yhtye ei pelästyttänyt kanssaeurooppalaisia samalla tavoin kuin monet Suomen aiemmista edustajista kuten oopperameikkaajan stailaama Jasmine tai pommeilla uhkaillut Kojo. Tunsimme itsemme hetken verran ruotsalaisia paremmiksi.

Elävä arkisto

YLE:n Elävä arkisto perustettiin Yleisradion 80-vuotisjuhlien yhteydessä syyskuussa 2006. Verorahoilla tuotettu ravinto nostalgiannälkäisille teki mammutista hetkessä sympaattisemman ja osoitti että sisällöt voivat olla parasta imagomainontaa. 

WeeGee-talo

Espoosta tuli kerralla kulttuurikaupunki, kun se satsasi arkkitehti Aarno Ruusuvuoren Weilin+Göösin painotaloksi suunnitteleman rakennuksen uuteen käyttöön. Mittavan remontin jälkeen vuonna 2006 talosta sai tilat muun muassa EMMA eli Espoon modernin taiteen museo.

Verkkolehdet

Muita verkkolehtiä suuremman huomion keräsi Uusisuomi.fi. Vanhan brändin kaivaminen naftaliinista vuonna 2007 kiinnosti lähinnä muiden medioiden toimittajia, ja hype oli sen mukainen. Jättitappioistaan tunnetun julkaisun sisällöt ovat kunnianhimoisen alun jälkeen hiipuneet näkymättömiin.

Tuntematon sotilas

Klassikkoromaanin uusi tulkinta sai ensi-iltansa marraskuussa 2007 Kansallisteatterissa. Kristian Smedsin sovittaman ja ohjaaman Tuntemattoman sotilaan suurimpana ansiona voidaan pitää sitä, että se laukaisi paheksunnan vyöryn ja paljasti samalla usean suomalaisen kärkipoliitikon sivistymättömyyden.

Homot ja liikkuva kuva

Homoseksuaalisuus muuttui kuluneella vuosikymmenellä tavanomaiseksi aiheeksi valtavirran populaarikulttuurissa, erityisesti televisio-ohjelmissa. Kulttuuriyleisön nukkeanimaatio sai kuitenkin Suomen yhä pois tolaltaan vuonna 2008, kun Katariina Lillqvistin lyhytelokuvassa Uralin Perhonen kuvitettiin kertomahistoriaa Mannerheimin homoudesta.

Sofi Oksanen

Sofi Oksanen on kirjailijana hyvä, mutta mediailmiönä hän on poikkeuksellinen. Älykäs ja taitava korkeakulttuurin edustaja saa suomalaisen lööppimedian polvilleen ja voi halutessaan kasvaa todelliseksi tulevan vuosikymmenen vallankäyttäjäksi.

Musta baskeri on kulttuurivaikuttaja, joka käyttää asemansa takia nimimerkkiä. Lisää baskerin blogitekstejä löydät täältä.

Viite