Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Adrenaliinin puolesta, tylsyyttä vastaan

5.3.2010

Elina Grundström

Käyttäjän Elina Grundström kuva

Kirjailija Risto Isomäki on antanut yllättävän haastattelun lentoasemia ylläpitävän Finavia-yhtiön Maa&ilma-lehdelle 3/2009. Siinä Suomen ehkä tunnetuin ilmastonmuutoksen vastustaja antaa synninpäästön lentoliikenteelle.

Isomäen mukaan voimakas lentoliikenteen vastustaminen on vienyt huomiota suuremmilta kasvihuonekaasujen lähteiltä, kuten lihantuotannosta. Lentämisen osuus maapallon hiilidioksidipäästöistä on vain kaksi prosenttia, ja siinäkin haukutaan väärää puuta.

Isomäen mukaan iso osa lentoliikenteen ilmastovaikutuksista aiheutuu suihkukoneen perään muodostuvasta pilvimäisestä tiivistymisjuovasta. Kun lentoyhtiöt keskittyvät hiilipäästöjen vähentämiseen, ne ryhtyvät toimenpiteisiin, jotka pahentavat tiivistymisjuomaongelmaa entisestään.

Bromarvin vanha viisas mies saattaa hyvinkin olla mietteissään oikeassa. Mutta se on kyllä jo posketonta, että hän väittää Kanarialle suuntautuvia talvilomia elintärkeiksi, koska Suomessa on talvella niin vähän auringonvaloa ja D-vitamiinia.

Höpö höpö, D-vitamiinia saa tarvittaessa vaikka purkista. Ja sitä espanjalaista punaviiniäkin voi ostaa Suomesta mielin määrin.

Vihreällä Langalla ei ole Nato-kantaa, mutta yhdessä asiassa lehden linja on vankkumaton: sen matkailujutuissa ei kanneta huolta D-vitamiinista, vaan niissä tavoitellaan adrenaliinia, oksitoniinia ja muita liikunnan ja jännityksen tuottamia onnellisuushormoneja.

Niin on Vihreän Langan uudessa ekoseikkailunumerossakin, johon on kerätty neljän spesialistin parhaat seikkailukohteet. Kaikki ne ovat Suomessa.

Valmiita kulutuslomia tarjotaan joka tuutista. Niitä kannattaa välttää jo siksi, että ne ovat tylsiä.

Ja kyllä Isomäkikin sen myöntää, että yksittäinen ihminen pystyy tuottamaan lentämällä enemmän kasvihuonekaasuja kuin millään muulla tavalla.

Viite