Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Blogi

Älä tee liikaa, äläkä ikinä lopeta

30.4.2009

Elina Heino

Käyttäjän Elina Heino kuva
Kirjoitus julkaistiin pääkirjoituksen paikalla 30.4.2009 ilmestyneessä lehdessä. Lisää toimituksen kommentteja löydät täältä.

Hyvää työn juhlapäivää! Työn juhliminen on niin raskasta, että se vaatii vapaapäivän.

Näinä aikoina työ alkaa olla niin suuri juhlan paikka, että tarvitsemme ehkä jo vapaaviikon. Tilastokeskuksen tiistaina julkistamien laskelmien mukaan vuoden kolmen ensimmäisen kuukauden aikana Suomesta katosi 49 000 työpaikkaa, puolessa vuodessa niitä on hävinnyt 84 000.

Yhä useamman ihmisen työ on työnhaku, ja se työ tulee helposti mukana myös kotiin, raskain seurauksin. Eräällä brittiläisellä kirjailijalla on tähän vaihtoehto.

Viime syksynä Helsingin kirjamessuilla vieraillut kirjailija Richard Mason julkaisi kymmenen vuotta sitten esikoiskirjansa Meren huoneissa, josta tuli menestys.

Tuo työvoitto oli Masonille liikaa, hän menetti kirjoittamisen ilon ja sairastui burnoutiin – mutta selvisi henkilökohtaisesta lamastaan muuttamalla suhteensa työntekoon.

Kirjamessuilla Mason pani kiertoon saamansa erinomaisen neuvon: ”älä tee liikaa töitä, äläkä ikinä lopeta”. Kolmas kirja syntyi ilman pinnistelyä, kun Mason noudatti uutta filosofiaansa, sinnikästä huolettomuutta.

Työnhaku on työtä, jonka saa jakaa työaikaan ja vapaa-aikaan. Ja olkoon vappu rento myös Kööpenhaminan ilmastokokousta pohjustaville neuvottelijoille, joiden muuten toivoo painavan pitkää ja hedelmällistä työpäivää, jos keiden.

Viite